U kalesijskom džematu Memići: Porušena munara trajni čuvar sjećanja na zločine

U kalesijskom džematu Memići: Porušena munara trajni čuvar sjećanja na zločine

181
0
SHARE

Prije 22 godine, 14. septembra 1992., minirana je i porušena džamija u Memićima. Dva dana poslije, minirana je i munaru te džamije. Ipak, vrijedni Memićani su poslije rata obnovili džamiju. Najveći vakif bila je mještanka Tima Bećić, supruga Salke Bećića, kojoj je i pripala čast da otvori obnovljenu džamiju.

turkic-i-begic1

Slična sudbina

Mnoge džamije su, kao ova u Memićima, doživjele sličnu sudbinu, prvo su porušene, a onda obnovljene. No, razlika je u tome što džematlije iz kalesijskog džemata Memići – Stara džamija srušenu munaru nisu uklonili. Odlučili su da ostatak porušene džamije sačuvaju, da bude svjedok zločina i čuvar sjećanja.
Memići2

Vrijedne džamatlije su srušeni dio munare podigli na postament i oko nje podigli objekt u staklu kako bi je sačuvali od daljnjeg propadanja. Srušenu džamiju i taj objekt žele pretvoriti u spomenik svim porušenim bosanskim džamijama.

Svečano otvaranje ovog spomen-obilježja predviđeno je za 14. septembar, upravo na 22. godišnjicu rušenja džamije. Donator sredstava za ovaj projekt bila je Mediha Ramić, kćerka Eseda Turkića, koja živi u Njemačkoj.

Uložena sredstva

Kako nam rekoše, Elvir ef. Malić, imam, Ibro Turkić, predsjednik, i Bego Bećić, blagajnik džematskog odbora Memići – Stara džamija, Mediha ne želi da se spominje iznos koji je donirala, ali smo saznali da se radi o više desetina hiljada maraka, prenosi AVAZ.

Prikupljanje eksponata

Unutrašnjost objekta u kojem je smještena munara, bit će pretvorena u muzej-sobu. Za početak, bit će postavljene fotografije porušenih kalesijskih i bosanskih džamija, a prikupljat će se i drugi eksponati koji će svjedočiti o agresiji.
Memići1

(NKP.ba)