PODIJELI

Dana 07.7.2016.godine, saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historisjkog i prirodnog nasljeđa TK, izvršio je posjetu srednjovjekovnoj nekropoli stećaka.
Ova nekropola se nalazi u kalesijskom naselju Miljanovci, u blizini zaseoka Živčić, lokalitet Čitluk. Nekropolu na dva dijela razdvaja stari Pašin put, koji je nekad povezivao Tuzlu sa Zvornikom.

Posjeta je imala za cilj da se utvrdi u kakvom su trenutnom stanju stećci na ovom lokalitetu, kao i da se dođe do novih saznanja u vezi ove nekropole.
Ranijim istraživanjem je utvrđeno postojanje dvanaest stećaka, od čega je šest sljemenjaka i šest sanduka (rezultati su objavljeni u knjizi „Kalesija: crtice iz kulturno-historijske prošlosti“). Ova posjeta je dala nova saznanja jer je utvrđeno da pored dvanaest ranije spomenutih stećaka, postoji još jedan stećak koji do dan danas nije registrovan.
On je gotovo potpuno utonuo u zemlju, nakon uklanjanja lišća kojim je bio potpuno prekriven, postao je vidljiv samo gornji dio tj.krov stećka, na osnovu čega se može zaključiti da se radi o stećku sljemenjak. Više detalja o ovom stećku bi se moglo saznati samo u slučaju njegovog otkopavanja iz zemlje. Novo-otkriveni stećak je fotografisan, a fotografisani su i ostali stećci pojedinačno na ovom lokalitetu.

Stanovnik naselja Miljanovci i naš domaćin prilikom posjete ovoj nekropoli, Halil Jahić, kaže da pronalazak ovog stećka nije iznenađujući iz razloga jer se nekropola nalazi u šumi, da je velikim dijelom lokalitet zarastao u šipražje, što otežava istraživanje, i da bi se tek nakon čišćenja ovog terena, došlo do novih saznanja.
Treći član ekipe, koja je posjetila ovu nekropolu, Ibrahim Sakić, direktor O.Š.“Tojšići“, je obećao da će članovi historijske sekcije O.Š.“Tojšići“ uzeti učešće u čišćenju i uređenju ove nekropole, ukoliko to vlasnici parcele dozvole.

Nadamo se da će nadležne institucije općine Kalesija, preduzeti mjere i radnje u cilju istraživanja zaštite i prezentovanja ovog vrijednog kulturno-historijskog nasljeđa, jer su stećci pored kulturnog identiteta Kalesije, i značajan turistički potencijal naše općine.

Ekrem Sakić, prof., spoljni saradnik Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK

(NKP.ba)

PODIJELI