PODIJELI

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Osmaci danas je u Kulturno – sportskom centru u Šeheru kod Osmaka, svečanom akademijom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

dan nezavisnosti seher osmaci BEBA ZASTAVA BIH

U okviru akademije, prisutni su prigodnim referatima, ali i prikazivanjem dokumentarnog filma upoznati sa razlozima održavanja referenduma o nezavisnosti BiH, njegovim održavanjem 29. februara i 1. marta 1992. godine, ali i posljedicama koje su kulminirale brutalnom agresijom na našu zemlju.

Okupljenim građanima se obratio i Edin Ramić, federalni ministar za ibjeglice i raseljena lica, koji inače živi u ovom povratničkom mjestu, te Mehmedalija Imširović, predsjednik Skupštine općine Osmaci.

– Ovaj praznik se obilježava širom Bosne i Hercegovine, ali i entiteta RS u svim povratničkim sredinama. Ostaje nam da se nadamo da će u nekom narednom periodu, neke naredne generacije, ovaj praznik obilježavati jednako u svim etničkim grupama. Bez obzira na to da li se neko identifikovao da određenim prazinkom, da li se identifikovao sa državom BiH, mi smo ti koji trebamo držati do svoje tradicije, svoje kulture i svog identiteta. Ne treba nas obeshrabriti količina onih koji su protiv raznih datuma – kazao je Ramić, ističući da nove generacije trebaju nastaviti završavati viziju koja je započeta 1. marta 1992. godine.

Uz to, dodao je on, svaki pojedinac treba više raditi za svoju lokalnu zajednicu, ali i za državu, te da izgovorene riječi i obećanja ne trabaju ostati samo izgovorene, nego ih treba provoditi u praksi.

– To je ono što je naša obaveza. Mi danas imamo daleko lakši posao nego što su imale generacije koje su stvarale ovu državu – kazao je Ramić.

DAN NEZAVISNOSTI SEHER 2016 EDIN RAMIC

Federalni ministar je poručio da Osmaci danas nisu slika povratka u entitet RS, jer se u ovoj sredini bolje živi nego u drugim povratničkom sredinama.

– Nadam se da ćemo se i u narednom periodu okupljati u većem broju i prosljavljati naše praznike. Trebamo prihvatiti činjenicu da smo se vratili, da ne namjeravamo odavde ići i uložiti sve svoje napore da unaprijedimo kvalitet života, kako bi ovo mjesto što ljepše i razvijenije ostavili generacijama koje su iza nas – kazao je on.

Inače, Osmaci (prijeratna opština Kalesija) su općina koja se graniči sa Zvornikom i Kalesijom. Na području ove općine, tačnije u naselju Mahala, ostvaren je prvi povratak u BiH. Danas na ovom području živi oko 3.000 Bošnjaka, što procentualno predstavlja jedan od najvećih povrataka u RS.

.
(NKP.ba)

PODIJELI