U ova tri slučaja uvijek biste trebali plaćati karticom

U ova tri slučaja uvijek biste trebali plaćati karticom

499
0
SHARE
  • Istina je da se u životu možete snaći bez korištenja kreditne kartice.
    Međutim, vjerovatno će vam biti teže obaviti neke transakcije ili u nekim slučajevima gotovo nemoguće.

Iznajmljivanje automobila
Godinama je bila neophodna kreditna kartica ako ste htjeli unajmiti automobil.
Neke firme još uvijek zahtijevaju kreditnu karticu. Razlog je taj što je automobil skup, a firma za iznajmljivanje vam predaje imovinu koja vrijedi desetke hiljada eura i vjeruje da ćete je vratiti u jednom komadu, piše GOBankingRates.

Iako osiguranje može pokriti štetu, firma za iznajmljivanje nikada ne može biti sigurna da imate odgovarajuće osiguranje i potrebna joj je kreditna kartica kako bi imala izvor plaćanja u slučaju da treba povratiti novac.

Rezervacija hotelske sobe
Baš kao i kod iznajmljivanja automobila, hotelske sobe tradicionalno su se morale rezervirati kreditnom karticom. Iako su neki hoteli otpisali to pravilo dopuštajući plaćanje gotovinom, kreditna kartica je još uvijek preferirana metoda. Obrazloženje je isto kao i za automobil. Namještaj u većini hotelskih soba košta stotine ili čak hiljade eura, a ako oštetite imovinu hotela ili pokušate pobjeći bez plaćanja računa, hotel može imati provjereni izvor plaćanja.

Plaćanje u stranoj zemlji
Kreditna kartica je prihvaćena u većini velikih turističkih odredišta u inozemstvu, a može vam ponuditi i zaštitu. Na primjer, ako postanete žrtva prevare ili kupite lošu robu, možda ćete moći surađivati sa svojom bankom i izbjeći plaćanje. Samo pazite da koristite kreditnu karticu koja vam ne naplaćuje naknadu za konverziju strane valute, jer će vam neke kartice naplatiti dodatnih tri posto za tu povlasticu.

 

 

(nkp.ba)