U džematu Šeher šesti zajednički iftar: Najveća pobjeda muslimana jednog od najstarijih...

U džematu Šeher šesti zajednički iftar: Najveća pobjeda muslimana jednog od najstarijih naselja na području Gornje Spreče

297
0
SHARE

iftar seher

Već tradicionalni, šesti po redu zajednički iftar za sve džematlije i goste džemata Šeher (općina Osmaci) je zakazan za utorak (21.juna – 16/17.ramazana), na sportskom poligonu kod Doma kulture u ovom naselju.
Iftar se već nekoliko puta organizuje pod otvorenim nebom, a ukoliko bude kiše isti će se održati u prostorijma Doma kulture.

Osim praktično svih mještana Šehera, Lika, Cakora, Sajtovića i Drvenica, na iftaru budu i gosti i iz okolnih mjesta.

Začetnik ove ideje je Edin Ramić, aktuelni ministar izbjeglih i raseljenih osoba u Vladi FBiH, koji je i ove godine jedan od organizatora, kao i općinska društva BZK Preporod i Osmaci.
Glavni organizator i ovoga iftara je džemat Šeher, na čelu sa imamom Rijad ef. Sakić.

U noći u kojoj se muslimani širom svijeta sjećaju najvažnije pobjede u povijesti Islama, pobjeda na Bedru, mještani Šehera već šestu godinu na iftarskom okupljanju simbolično obilježiti svoju pobjedu, odnosno povratak na svoja ognjišta, u mjesto iz kojeg su prognani u agresiji na BiH 1992. godine.

Šeher je jedno od najstarijih naselja na području Gornje Spreče, prva džamija je ovdje sagrađena još u 16. vijeku, tako da nije iznenađenje što sadašnji mještani Šehera prednjače u čuvanju i razvijanju bošnjačke tradicije kroz održavanje ovakvih manifestacija.

POGLEDAJTE KAKO JE TO IZGLEDALO PRETHODNE DVIJE GODINE…

iftar seher 2015 2
iftar u seheru, opcina Osmaci

.
(NKP.ba)