U TK od bolesti sličnih gripi sedmično oboli 199 osoba, devet preminulo...

U TK od bolesti sličnih gripi sedmično oboli 199 osoba, devet preminulo zbog komplikacija

239
0
SHARE

Na Klinici za infektivne bolesti UKC –a Tuzla zbog komplikacija gripe trenutno se liječi 31 osoba, a prvi smrtni slučaj registriran je 19. februara. U periodu od dvije sedmice broj smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama gripe porastao je na devet. Važno je napomenuti da su skoro sve preminule osobe kod kojih je potvrđen neki od tipova virusa gripe već imale primarne zdravstvene probleme, a uglavnom se radilo o hroničnim bolesnicima. Međutim, da je gripa sama po sebi ozbiljna govori i slučaj četrdesetpetogodišnjaka iz Lukavca koji je bio sedma žrtva gripe, kod kojeg nije potvrđen komorbidtet, odnosno nije imao teških zdravstvenih problema.

„Prvi slučaj komplikovane gripe je hospitaliziran 18. januara i do sada je preko 71 slučaj hospitalizacije na Infektivnoj klinici sa komplikacijama. Nažalost, sa jutrošnjim podacima, imamo devet smrtnih ishoda, umrlih osoba kod kojih je nađeno prisustvo virusa B i virusa tipa A gripe“, izjavio je za RTV Slon dr. mr.med.sci Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdarvstvo TK.

 

Raste broj oboljele djece

 

Zaključno sa prošlom sedmicom, tačnije od 40. sedmice 2017. godine do 27. februara ove godine u TK registrirana su 4182 slučaja bolesti slične gripi, a sedmično je oboljevalo 199 osoba. Daleko je veći broj registriranih slučajeva od akutnih respiratornih infekcija kojih je u istom periodu zabilježeno čak 16 214, što znači da u prosjeku sedmično obole 722  stanovnika Tuzlanskog kantona. Zabrinjava i podatak da raste broj oboljele djece.

„To bih ja lično vezao, obzirom na situaciju prije odlaska djece na raspust. Nije bila tako značajna razlika između starijih i mlađih skupina, tako da smo primjetili da akutne respiratorne infekcje su značajno porasle, pogotovo od 1. februara, dakle kada je krenulo drugo polugodište“, kazao je dr. Topalović.

 

Rizična grupa hronični bolesnici

 

Od gripe se posebno trebaju pripaziti osobe koje boluju od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, plućne bolesti, bolesti bubrega, metabolički poremećaji, te sve straije osobe i osobe koje se liječe ili su izliječene od malignih bolesti. Ovo su ujedno i grupe koje su trabale primiti vakcinu protiv sezonske gripe koja je ove godine nabavljena u 5525 doza.

„Vakcinacija protiv gripe se može još uvijek provoditi. Ima nekh 50 doza i ja zaista molim i domove zdravlja da vide koji je interes i da se te vakcine potroše da se građanstvo zaštiti“, ističe dr. Topalović.

Zbog nesigurne epidemiološke situacije građanima se preporučuju standardne mjere prevencije koje uključuju što češći boravak na čistom zraku, izbjegavanje masovnih okupljanja i unos dovoljne količine vitamina. Kontakt sa bolesnim osobama treba maksimalno izbjegavati.  Ukoliko i sami obolimo od neke viroze ili gripe stručnjaci preporučuju ostati kod kuće i uz konsultacije sa ljekarom porodične medicine pratiti stanje, jer odlazak u prepune čekaonice može dodatno pogoršati stanje.

 

 

 

(NKP.ba)