PODIJELI

U sklopu Gradske uprave u Živinicama danas je otvorena kancelarija za turizam, u kojoj su zaposlena dva radnika, za turizam i biodiverzitet.

Kancelarije je otvorena kako bi se u potpunosti provela ranije donesena Strategija razvija turizma i izvršile pripreme za otvaranje Turističke zajednica Grada Živinice.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića, Živinice imaju velike turističke potencijale, a ovo područje, u suradnji sa susjednim općinama, u perspektivi može postati jako interesantno za razvoj turizma.

„Naša želja je da sve turističke potencijale pretvorimo u resurse. Prvi u BiH smo otvorili autoput za bicikle, brendirali smo bicilkizam, uradili biodiverzitet Konjuha. Živinice, Banovići, Kladanj i Kalesija zaista mogu napraviti jedan fantastičan iskorak u BiH, jer smo u prilici da ponudimo prirodu kao glavni produkt ponude u turističkim destinacijama. Posebno želim istaći agroturizam. Grad Živinice je već krenuo u pravcu podrške agroturizmu i mi smo preko start up projekta dali preko 15 projekata koji se direktno odnose na ovu oblast. Želimo turističke ponude u ruralnom dijelu podići na viši nivo, sa gastroturizmom ali i smještajnim kapacitetima. Uz započetu izgradnju hotela u Živinicama, rekonstrukciju i promociju hotela u Toplicama, nove destinacije koje se budu javljale u Živinicama, sa biodiverzitetom, mi žemo imati značajnu i veoma važnu turističku destinaciju u Tuzlanskom kantonu, kazao je gradonačelnik Kamenjaković.

On je posebno naglasio značaj spajanja četiri općine u jednu cjelinu.

„Banovići i Kladanj već imaju jednu cjelinu preko biodiverziteta i Konjuha. Međutim, sa Kalesijom imamo fantastičnu ideju, na koju je pristao i načelnik općine Kalesija, da autoput za bicikle koji smo izgradili u ovoj godini nastavimo graditi zajedno i spojimo Živinice i Kalesiju putem autoputa za bicikle, koji bi se u potpunosti uklopio u sve tačke, historijske, ali i gastro ponude koje imaju Kalesija i Živinice zajedno“, zaključio je Kamenjaković.

Podršku otvaranju kancelarije za turizam u Živinicama dali su i predstavnici italijanske nevladine organizacije CISP, koja je na području zaštićenog pejsaža Konjuh kroz implementaciju projekta ”Biodiverzitet za lokalni razvoj“ investilarala 1,4 miliona maraka.

Također, otvaranju kancelarije za turizam prisustvovali su i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, koji su istakli da je ovo prva kancelarija za turizam u TK-a i izrazili podršku nastojanjima gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića da Grad Živinice učini prepoznatljivom turističkom destinacijom, s obzirom da posjeduje neiskorištene turističke potencijale, i da se na ovaj način turizam u TK-a podigne na jedan viši nivo, od čega bi najveću korist imali građani TK-a.

(RadioFeral/ NKP.ba)

PODIJELI