Ugrožena proizvodnja mlijeka u BiH

Ugrožena proizvodnja mlijeka u BiH

160
0
SHARE

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH od 1. jula definitivno neće moći da se izvoze u Hrvatsku, a ako zbog toga bude ugrožena proizvodnja, proizvođači najavljuju blokadu carinskih terminala.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da će se iz BiH u Hrvatsku od 1. jula moći izvoziti samo riba, proizvodi od ribe, med i koža. Iako se očekivalo da će se do ovog roka riješiti problemi sa izvozom mlijeka, Kalaba kaže da se to neće desiti, te da bi iduće sedmice trebalo da bude potpisan protokol kojim će biti uspostavljena vertikalna struktura kontrole.

“Mi nismo na evropskim listama, tako da naši proizvođači neće moći da izvoze dok ne budemo na tim listama i na tome radimo. Nezahvalno je prognozirati kada bi ovo pitanje moglo da bude riješeno, jer zavisi i od toga kada će evropska inspekcija doći ovdje”, rekao je Kalaba, piše Glas Srpske.

On je naglasio da postoji odluka Evropske komisije prema kojoj svi proizvodi iz BiH, koji se izvezu do 1. jula ove godine, na policama u Hrvatskoj mogu biti do 1. jula iduće godine ili dok im ne istekne rok trajanja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da će oni ostaviti rok vlastima od oko 30 dana da usaglase propise i da će, ako proizvodnja mlijeka u BiH bude ugrožena, blokirati carinske terminale u BiH.

“Onog trenutka kada u magacinima bude ostao višak mlijeka mi ćemo zatvoriti terminale i to su im najavili i proizvođači iz RS i iz FBiH”, naglasio je Usorac.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić istakao je da BiH godišnje izveze u Hrvatsku između 40 do 50 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Ako u nekom dužem periodu ne budemo mogli izvoziti te proizvode u Hrvatsku izgubićemo 200 miliona KM. S druge strane, tu se otvara i šansa za naše proizvođače na domaćem tržištu s obzirom na to da će proizvodi iz Hrvatske sigurno poskupjeti za 20 posto”, rekao je Bojić.

Vijeće ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije (DEI) o toku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

“Stupanjem na snagu ugovora o pristupanju Hrvatske EU, 1. jula ove godine, prestaje primjena CEFTA sporazuma prema Hrvatskoj i prema pravnim i fizičkim osobama te zemlje”, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

DEI je zadužena da Predsjedništvu BiH hitno uputi prijedlog za usvajanje odluke o proširivanju primjene tog sporazuma na Hrvatsku, počevši od 1. jula, koja će važiti do dana početka primjene protokola uz privremeni sporazum. Protokolom koji će biti potpisan povećaće se carinske kvote za ribu, vino i šećer pri uvozu i izvozu iz BiH u EU o čemu je u utorak na sastanku predstavnika BiH i Brisela postignut načelan dogovor.

Iako je na forumu pod nazivom “Život uz susjeda iz EU”, koji je održan u Trebinju, istaknuta pozitivna strana ulaska Hrvatske u EU, predstavnici poljoprivrednika su saopštili da smatraju da će to imati i prednosti, ali i mane. Predstavnik poljoprivredne zadruge “Petrovo polje” iz Trebinja Jovo Runjevac smatra da su proizvođači trebalo ranije da budu spremni na ovakve korake.

Osim poljoprivrednih proizvođača, ulaskom Hrvatske u EU promjene očekuju i građane koji budu prelazili granicu sa ovom zemljom.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da će prerasporedom graničnih policajaca uspostaviti funkciju granične kontrole, a da će s ciljem što kraćeg zadržavanja biti više policijskih službenika na najfrekventnijim prelazima. Dumančić je apelovao na stanovnike da koriste i prelaze Gabela polje, Crveni grm i Orahovlje, kao i Šamac i Orašje u sjevernom dijelu BiH.

“Za izdavanje pograničnih propusnica, za stanovnike u pograničnom pojasu obje zemlje, biće potrebna valjana putna isprava, dvije fotografije, dokument kojim se može dokazati opravdana potreba za redovan prelazak granice pod uslovima pograničnog režima, kao i dokument kojim se može dokazati boravište u pograničnom području”, rekao je Dumančić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da se za građane BiH u praksi neće ništa promijeniti, osim što će biti potrebno da posjeduju biometrijske pasoše ili vize ako imaju stariju putnu ispravu.

Rečeno je da će pogranične propusnice moći imati građani Hrvatske i BiH koji stanuju u dubini od pet kilometara od granice, izdaju se na pet godina za građane Hrvatske od strane MUP-a BiH i obrnuto. Cijena propusnica je 300 kuna. Stare, žute pogranične propusnice BiH nadležna tijela će bez naknade zamijeniti kartičnom, biometrijskom propusnicom.

“Netačne su informacije kojima su bombardovani građani BiH u vezi sa traženjem dokaza da četvoročlana porodica mora imati hiljade eura za prelazak granice. Tvrdim da se radi o izuzetku, kad policijski službenici procijene da se radi o ulasku osobe koja nema sredstava za život, odnosno boravak. To sigurno nisu turisti iz BiH koji su dobrodošli u Hrvatsku i kojima policajci neće prebrojavati eure”, rekao je Ostojić.

Kako prenose agencije, kolone za dobijanje pograničnih propusnica svakim danom su sve duže, a agencije javljaju da mnogi ljudi spavaju u automobilima u redovima za ta dokumenta. Iz policijske stanice Metković objasnili su da se brojevi za dolazak na red ne dijele cijeli dan, već samo ujutro u sedam časova.

“Molimo građane za strpljenje i razumijevanje, znamo da je vremena sve manje, ali mi sve činimo da im pomognemo “, objasnili su iz policijske stanice Metković.
Izgradnja graničnog prijelaza Bijača, vrijednog 12 miliona KM, završena je u potpunosti. Ovo će biti uz GP Gradiška jedan od dva međunarodna granična prijelaza na kojima će biti moguć uvoz i izvoz sve robe poslije 1. jula.

(NKP kalesijski.com)