PODIJELI

U „indijskoj Silikonskoj dolini“, u 8,5-milionskom gradu Bengalore, u subotu je završena izložba inovacija na kojoj su članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH)nagrađeni s tri medalje, za ukupno šest izloženih inovacija.

Zlatnu medalju osvojio je dr. sc. Zehrudin Osmanović, vanredni profesor na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu, za inovaciju koja omogućava da se postupkom konverzije dobije beton iz zagađujućeg hemijskog taloga, koji nastaje proizvodnjom soli i sode.

Talog se odlaže u udolinama, koje se vremenom pune i povećavaju toliko da se nazivaju „bijelim morima“.

Radi se o problemu rasprostranjenom širom svijeta, pa je razumljvo što je Osmanovićeva inovacija dobila najviša priznanja na svim svjetskim izložbama na kojima je promovirana ove i prošle godine, prenosi Fena.

Srebrenu medalju dobio je Ivan Milićević iz Posušja za „trajnu osnovu za saće“, inovaciju također svjetskih razmjera, pa je i on dobio toliko nagrada da bi jednog dana mogao otvoriti galeriju posvećenu pčelinjem saću!

Borko Babalj iz Trebinja dobio je bronzanu medalju za hermetičnu pepeljaru iz koje ne izlazi neprijatni dim cigarete, niti još neprijatniji smrad opuška, koji se automatski ugasi u pepeljari, zbog pomanjkanja kisika.

Posebno priznanje dobio je Mladen Karić, potpredsjednik AIBiH i član Izvršnog komiteta Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA (www.ifia.com). Njemu je portugalsko udruženje inovatora Inventarium-Science dodijelilo diplomu i medalju „za ogroman doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta“.

Karić je od 1998. jedan od poznatijih i priznatijih članova ovog pokreta: član je IK IFIA od 2014., potpredsjednik Evropskog udruženja inovatora, AEI www.aei-inventors.eu) od 2010., član međunarodnog žirija na jednoj od najpopularnijih svjetskih izložbi u Nirnbergu od 2009. godine…

Sve ove dužnosti obavlja amaterski, a u Bengalore je putovao o svom trošku jer je AiBiH pred financijskim kolapsom, saopćeno je iz ove asocijacije.

(NKP.ba)

PODIJELI