Veliki broj aktivnosti BK Kalesija u narednom periodu:Jeste li spremni za utrku...

Veliki broj aktivnosti BK Kalesija u narednom periodu:Jeste li spremni za utrku Kalesija-Zvornik i još mnogo toga?

438
0
SHARE

Jeste li spremni za utrku Kalesija-Zvornik
i još mnogo toga?

U narednih pet mjeseci BK “Kalesija” realizuje značajan projekat pod nazivom “Prijateljstvom do zelene zajednice”, kojiće se implementirati na području Kalesije i Grada Zvornika.

Cilj projekta je podizanje svijesti građana o važnosti zaštiteživotne sredine kao i korištenja bicikla kao alternativnog načinaprijevoza, ali i motivisati mlađe generacije da se uključe u aktivnosti lokalne zajednice.

Ovo je prilika za međusobno povezivanje mladih iz dva bh. entiteta, oklanjanju barijera između njih, kao izgradnjipovjerenja, saradnje i ljepše budućnosti među mladim ljudima.

Aktivnosti koje su planirane kroz projekat su:
• jednodnevne radionice,
• akcije čišćenja i sadnje novih sadnica,
• online kampanja o važnosti zaštite životne sredine,
• biciklistička tura „Zvornik – Kalesija“.

Kroz radionice na teme važnosti zaštite okoliša, akcije čišćenja isadnje te kroz jedinstvenu biciklističku utrku Kalesija-Zvornikcilj je pokazati da postoje alternativni načini saradnje međulokalnim zajednicama u našoj zemlji.


  • Radionice zainteresirale mlade

BK Kalesija je počeo sa realizacijom aktivnosti u okviruprojekta koji se sprovodi u svrhu aktivnijeg i zdravijeg načinaživota, te saradnje mladih ljudi i lokalnih zajednica.

Radionica je održana sa učenicima III razreda Medicinske školeu Kalesiji, a istoj je prisustvovao i određeni broj učenika izSapne.

Pored toga, održana je i druga jednodnevna radionica u JU “Tehničko-školskom centru” Zvornik, na kojoj se govorilo o benefitima korištenja bicikla kao alternativnog načina prijevozai očuvanja okoliša.

Učenici su kroz interaktivni rad razmijenili iskustva u vezibiciklizma, a radionica je imala pozitivan učinak da su neki odnjih poželjeli aktivnije se baviti ovim sportom.

U toku radionice sa edukatorima su prošli nekoliko značajnihtema, ali i upoznali se o pojavi i tokovima razvoja biciklima u Bosni i Hercegovini, tehnikama vožnje, te biciklističkimstazama koje su pogodne i sigurne za pedaliranje u našoj lijepojdomovini.

  • Uz podršku prijatelja do velikih promjena

Uz podršku i pomoć prijatelja sve je lakše i moguće. S obziromda se radi o jedinstvenom i značajnom projektu za kalesijskiklub, već su primjetni prvi rezultati, koji su doprinijeli širenjumreže saradnika i uključivanju noviteta u svoj aktivni rad. Ovimžele podstaći i druge na pozitivne promjene u jačanju ipoboljšavanju međusobnih odnosa između lokalnih zajednica.

Sve aktivnosti podržane su projektom „Jačanje povjerenja ikohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansiraSlužba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviruInstrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, OSCE misija u BiH i Vijeće Evrope – Uredu u Sarajevu.

Aktivnosti kluba možete pratiti na facebook i Instagram stranici. Iz BK Kalesija upućuju poziv da im se pridružite naaktivnostima projekta u obje zajednice i budite dio promjenekoju želite da vidite!

FACEBOOK:
https://www.facebook.com/bkkalesija

INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/bkkalesija

(NKP.ba)