VIDEO/ National Geographic objavio dio Freemanovog dokumentarca o Srebrenici

VIDEO/ National Geographic objavio dio Freemanovog dokumentarca o Srebrenici

434
0
SHARE

National Geographic je na svom portalu objavio isječak iz dokumentarne emisije “The story of us with Morgan Freeman” koju je ovaj poznati holivudski glumac u maju ove godine snimao u Srebrenici.

Cijela emisija o genocidu u Srebrenici na ovom kanalu će biti uskoro prikazana, a u njenoj najavi poznati sarajevski novinar Senad Hadžifejzović i njegov sin Feđa, za vrijeme obilaska Memorijalnog centra Potočari Freemanu objašnjavaju šta se sve dešavalo na našim prostorima u periodu od 1992. do 1995. godine.

– Ovdje se desio genocid. Pripadnici srpske vojske su došli ovdje sa namjerom da sve ljude ubiju i da ovaj teritorij pripadne Srbiji. Vojnici su sve žene i muškarce odveli prvo u ovu fabriku, odakle su ih razdvojili. Dječake i muškarce su odveli širom okolnih planina kako bi ih ubili i tada su počela masovna ubistva – kazao je između ostalog Feđa.

Podsjećamo, Morgan Freeman je u maju ove godine boravio u Bosni i Hercegovini, a u snimanju njegove dokumentarne emisije učestvovala je ekipa Face TV, na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem.

Na Face TV prikazan je i intervjuu sa Freemanom.

– Posebni ste ljudi jer ste, kao prvo, proživjeli strahotu u svojoj zemlji, a nekako ste svi pribrani. Preživjeti takav užas i umjesto da kasnije mrzite ljude koji su to napravili, vi oprostite – kazao je tada legendarni Freeman.

(Faktor.ba/ NKP.ba)