Vijećnici Enes Idrizović, Damir Džafić i Jasmin Smajić napustili NBL: Ne želimo...

Vijećnici Enes Idrizović, Damir Džafić i Jasmin Smajić napustili NBL: Ne želimo da vlast Općine bude u rukama jedne osobe, firme ili rodbinsko-tazbinskih veza

5984
0
SHARE

Enes Idrizović
Damir Džafić
Jasmin Smajić

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Poštovani Kalesijke i Kalesijci,
uvaženi članovi,simpatizeri i aktivisti Nezavisne bosanskohercegovačke liste, želimo Vam se još jednom zahvaliti na velikoj podršci koju ste nam dali na proteklim Lokalnim izborima.
Podsjećamo javnost, da smo zahvaljujući Vašim glasovima dobili najveće povjerenje građana, ne samo unutar Nezavisne bosanskohercegovačke liste, već među svim kandidatima za Općinsko vijeće Kalesija.

Vi ste svojim glasovima pokazali kome najviše vjerujete da zastupa Vaše interese i koga, od predloženih kandidata, najviše cijenite i uvažavate.
Zahvaljujemo se svima Vama koji ste, zbog nas, podržali i aktuelnog načelnika, za čiju smo se pobjedu maksimalno žrtvovali i u čiju pobjedu smo uložili maksimalne napore, jer smo ubijeđeni da je on, trenutno, najbolje rješenje za Kalesiju.
Naša želja je da mu ovaj mandat na poziciji načelnika bude uspješniji i produktivniji od prethodnog.

Međutim, ne želimo više učestvovati u vaninstitucionim djelovanjima i odlučivanjima pojedinaca. Smatramo da se svi procesi odlučivanja i djelovanja trebaju provoditi kroz legalne,zvanične, organe stranke, kao što su izvršni odbor, mjesne organizacije i klub vijećnika.
Vaša ogromna podrška, iskazana kroz broj osvojenih glasova, nas obavezuje na odgovornost i ne dozvoljava da pristanemo na kadrovska rješenja koja se donose po principu uposleničkih veza.

Primjer navedenih tvrdnji je konstituirajuća sjednici Općinskog vijeća kada je „na mišiće“, uz „tijesnu“ podršku interesne grupe od 14 vijećnika za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija izabran direktor Fabrike UNIS TOK, koja je u vlasništvu aktuelnog načelnika. Vi nas niste birali da bi podržavali sistem u kojem će sva vlast u Općini biti u rukama jedne osobe, firme ili rodbinsko-tazbinskih veza, što će se tek pokazati u narednom periodu.

Zagovarali smo kadrovska rješenja u kojem će se poštovati volja naših birača, a izborni rezultat biti prioritet prilikom odabira najboljih i najkvalitetnijih kadrova koji, svojim znanjem, radom i iskustvom mogu doprinijeti stvaranju boljih uslova za život svih građana na području općine Kalesija.

Željeli smo da prilikom kadroviranja učestvuju aktivisti iz mjesnih ogranaka, koji su uložili maksimalan napor i svojim zalaganjem dali ogromanan doprinos u izbornoj pobjedi općinskog načelnika, ali i nas izabranih vijećnika.
Nažalost, nismo imali partnere u stranci za ovakav pristup rada i odlučivanja. Na osnovu dosadašnjim iskustava, došli smo do zaključka da pojedincima nije u cilju da stranaka funkcionira sistemski,nego da su poluge odlučivanja isključivo u rukama pojedinaca.

Isto tako, nismo saglasni sa načinom izbora partnera za formiranje vlasti, gdje je isključeno mišljenje aktivista sa terena, mjesnih organizacija i kandidata sa liste. Ne možemo dopustiti da o ovako važnom pitanju odlučuje samo jedna osoba.
U više navrata smo pokušali ukazati na sve navedene činjenice, ali, nažalost, nismo naišli na glas razuma sa druge strane.
Stoga nam, nažalost, nije preostalo ništa drugo nego da danas podnesemo neopozive ostavke na članstvo i sve funkcije u NBL-u, a svoj dalji rad u Općinskom vijeću Kalesija ćemo nastaviti kroz Klub nezavisnih vijećnika.

Smatramo da ćemo kroz novoformirani Kroz vijećnika omogućiti da se čuje glas Vas koji ste nas birali.

Hvala vam još jednom na ukazanom povjerenju i pozivamo Vas da nam se obratite za sve što vam možemo pomoći, kako kroz rad vijeća, tako i kroz naše profesionalne angažmane na poslu.
Stojimo Vam na raspolaganju i svako dobro Vam želimo.

S poštovanjem!

Enes Idrizović
Damir Dzafić
Jasmin Smajić

(NKP.ba)