“Virtuelni zatvor”: U Tuzli se snima film na temu ovisnosti mladih o...

“Virtuelni zatvor”: U Tuzli se snima film na temu ovisnosti mladih o internetu

490
0
SHARE

Udruženje ‘Mladi Tuzle’ u partnerstvu sa Pozorištem Mladih Tuzle je počelo sa snimanjem edukativno-informativnog filma na temu ovisnosti mladih o internetu.

Kratkometražni film se snima u okviru projekta ‘NE(T) GAMES’, kojeg ove godine finansira Grad Tuzla u sklopu Granta za mlade 2018., a ima za cilj istaknuti važnost i posljedice ove vrste ovisnosti.

Ideja za provođenje projekta na ovu temu je nastala na inicijativu članova nevladinog Udruženja ‘Mladi Tuzle’, koje svake godine realizuje projekte od značaja za razvijanje društvene svijesti; ali i koordinatora projekta Elmedina Alića. Alić smatra da je ovisnost mladih o internetu, a ujedno i videoigrama tema o kojoj se malo priča, a koja je sve više zastupljena u društvu.

“S obzirom na ozbiljnost problema, i posljedice s kojima se ovisnici o internetu suočavaju, smatramo da društvo ipak nije dovoljno svjesno ozbiljnosti samog problema i da se rješavanju ovog problema ne pristupa dovoljno ozbiljno, dok mnogi problem prekomjernog boravka na internetu ne doživljavaju kao ovisnost, iako je ovisnost o internetu stvaran medicinski poremećaj koji kod ovisnih osoba izaziva anksioznost i depresiju.” – rekao je Alić.

Prema podacima istraživanja psihologa sa Univerzitetskog Kliničkog Centra u Tuzli, čak 14,9% mladih pokazuje simptome ovisnosti o internetu. Stoga, pored filma ‘Virtuelni zatvor’, ‘NE(T) GAMES’ uključuje i anketiranje mladih u starosti od 15 do 24 godine prije i poslije filma kako bi se utvrdio potencijalni pozitivni utjecaj na promjenu postojećeg stanja.

“Prije svega, bitno je da pričamo o problemima sa kojima se suočavamo i uvijek pokušavamo poboljšati stanje, informisati mlade ljude o problemima sa kojima se eventualno suočavaju. Projekat ‘NE(T) GAMES’, kao glavni cilj ima razvijanje kritične mase mladih ljudi, koji će stečena znanja o problemu ovisnosti o internetu tokom realizacije projekta, uslovno rečeno, proslijediti svojim vršnjacima, te biti sposobni da pomognu osobama kod kojih primjete simptome ovisnosti.”

Trajanje filma je procijenjeno na 20 minuta, a trajanje snimanja unutar grada Tuzla na šest dana. U projekat je uključeno 30 članova Udruženja ‘Mladi Tuzle’.

Film će se prikazivati u Dvorani ‘Kaleidoskop’ pred više od 600 mladih ljudi, a premijera se očekuje do kraja 2018. godine. Jedna od lokacija snimanja bit će i novoopremljena učionica 108 Odsjeka za žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Prijatelji projekta: Akademija dramskih umjetnosti Tuzla, Filozofski fakultet u Tuzli, Crveni Križ Tuzlanskog Kantona, Jazz Caffe Tuzla, Mliječni restoran “Fresh” Tuzla.

(Tuzlarije/ NKP.ba)