PODIJELI

Tržišna inspekcija zabranila je beogradskoj firmi “011 Shop” da oglašava i prodaje proizvode s natpisom “Nož, žica”.
Ovu informaciju potvrdio je sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Uroš Kandić za agenciju Beta.

“Reklamiranje i prodaja ovakvih proizvoda ne samo da predstavljaju kršenje zakona o oglašavanju i krivičnog zakonika, već su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije, jer podstiču izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, što je izričito zabranjeno. Na ovaj način direktno se narušavaju temelji društva”, izjavio je Kandić.

Ukazao je da je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podnesena krivična priava protiv “011 Shopa” zbog oglašavanja proizvoda koji podstiču na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje.

Spomenuta firma se izvinila javnosti poručivši da im nije bila namjera da propagiraju mržnju ili netrpeljivost.

“Poruka spornog artikla je imala sasvim drugi cilj od onog koji se u stranim, domaćim medijima i na društvenim mrežama predstavlja. Naime, poruka je potpuno izvučena iz konteksta. Sporne objave su momentalno povučene kada smo primjetili da su pogrešno protumačene. Tim povodom se još jednom najiskrenije
izvinjavamo svima koji su povrijeđeni, a prije svega našim prijateljima i saradnicima muslimanske vjeroispovijesti”, naveli su.

Činjenica da je poznati beogradski shop prodavao odjeću sa ovakvim sadržajem i da neprihvatljive poruke ponovo dolaze iz Srbije, izazvala je veliki broj osuda bosanskohercegovačke javnosti.

(NKP.ba)

PODIJELI