PODIJELI

Jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Hrvatskoj – utrka Audi FIS Ski World Cup “Vip Snow Queen Trophy – Zagreb/Sljeme” održava se deveti put zaredom na obroncima Medvednice ponad Zagreba.Organizatore popularne “Snježne kraljice” posebno veseli što je ovogodišnju utrku potvrdila Međunarodna skijaška federacija i osigurala organizaciju natjecanja do 2017. godine.

U večerašnem ženskom slalomu za Svjetki kup pobijedila je mlada Amerikanka, sedamnaestogodišnja Mikaela Shiffrin, koja je slavila s vremenom od 2:01.73 minute, što je bilo za 1.19 sekundi brže od drugoplasirane Šveđanke Fride Hansdotter, dok je treće mjesto zauzela Kanađanka Erin Mielzynski sa 1.76 sekundi slabijim vremenom.

Vodeća skijašica u Svjetskom kupu, Slovenka Tina Maze koja je bila druga nakon prve vožnje, u drugoj je vožnji odustala, što je do očaja dovelo mnoge slovenske navijače koji su posebno emotivno pratili njen nastup. Ovom pobjedom Shiffrin je preuzela vodstvo u redoslijedu slalomašica sa 336 bodova, 24 više od druge Slovakinje Veronike Velez Zuzulove i 26 od treće Maze.

Od hrvatskih skijašica, šesnaestogodišnja Andrea Komšić je u svom prvom nastupu u Svjetskom kupu zauzela 48. mjesto što nije bilo dovoljno za plasman u drugu vožnju, dok druga hrvatska predstavnica Sofija Novoselić nije stigla do cilja. Međutim, to nije nimalo omelo navijački duh na Sljemenu te se gotovo jednako glasno navijalo prilikom svih skijaških nastupa.

Televizijski prijenos ženskog slaloma, koji se danas vozio na Sljemenu, prenosile su 22 zemlje na renomiranim TV postajama, a utrka se mogla pratiti i na Eurosport Asia i Eurosport Europe. Prema TV analizama Međunarodne skijaške federacije (FIS), prošlogodišnje izdanje Audi FIS Ski World Cup „Vip Snow Queen Trophyja“ Zagreb/Sljeme bilo je po svim parametrima među najgledanijima utrkama FIS Svjetskog kupa. TV prijenos ženske utrke išao je u 20 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, a snimke, vijesti i reportaže u još 50-ak zemalja svijeta, pa je slika sa Sljemena i iz Zagreba dosegnula sve kontinente.

Ove godine su organizirani i mnogi drugi popratni zabavni sadržaji koji osiguravaju veliku posjećenost i sljemensku utrku stavljaju uz bok velikih utrka Svjetskog kupa, poput klasičnih utrka u Kitzbuhelu i Wengelu. U to se uvjerila i ekipa agencije Anadolija. Svi posjetitelji su teško odolijevali vatrenom navijanju od kojeg se tresla zagrebačka gora. Pretpostavlja se da je utrku uživo pratilo oko 10. 000 ljudi. U nedjelju, kada se održava muški slalom, očekuje se duplo više ljudi, ponajviše što će nastupiti domaći skijaš Ivica Kostelić.

Ovaj put, nakon dvogodišnje stanke, uz muški i ženski slalom, ponovo će biti održana i humanitarna utrka skijaških legendi. Utrka „dm Zagreb Ski Legends“ bit će održana također u nedjelju i na njoj će nastupiti velika imena skijanja poput Alberta Tombe, Marca Girardellija, Kristiana Ghedine, ali i hrvatskih skijašica poput Janice Kostelić.

Upravo je legendarna hrvatska skijašica Janica Kostelić uzor mladoj Amerikanki Shiffrin koja se na press konferenciji večeras pohvalila da često dobiva njene poruke podrške. Shiffrin je kaza da joj je sada neizmjerno drago što je slavila u rodnome gradu Janice Kostelić.

“Janicu sam gledala kada sam bila dijete, upoznala sam je i mislim da je jednostavno fenomen u skijanju. Ja sam još uvijek vrlo mlada, osjećam se kao da imam manje od 17 godina, pa ne mogu biti kraljica, možda princeza. Dobila sam krunu i plašt, na kojoj će mi ipak biti zavidne sve prijateljice, no ne znam je li to za Kraljicu maturalne večeri ili Noć vještica. Možda će ova moja pobjeda u Zagrebu privući više interesa za skijanje u SAD-u, a ja ću sigurno privlačiti više pozornosti medija”, veselo je rekla večerašnja pobjednica Mikaela Shiffrin.

Mnogi su ljubitelji skijanja potvrdili da je uistinu samo jedna Snježna kraljica na Sljemenu, bez obzira što već duže vrijeme ne nastupa, a to je “neponovljiva Janica Kostelić”.Drugoplasirana Šveđanka Frida Hansdotter u svom sedmom zagrebačkom nastupu po prvi puta se domogla postolja.

“Ova utrka je zbilja posebna i sada imam i dobar sportski rezultat za pohvaliti se”, izjavila je razdragana Šveđanka kojoj su organizatori tom prigodom pustili pjesmu “Frida” domaće grupe Psihomodo Pop.

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI