Zastupnik kojeg žele izbaciti iz SDA: Podrinjska struja želi preuzeti kontrolu stranke

Zastupnik kojeg žele izbaciti iz SDA: Podrinjska struja želi preuzeti kontrolu stranke

779
0
SHARE

Nakon informacije o zahtjevu za isključenje iz SDA oglasio se i zastupnik u Skupštini TK Fadil Kudumović. Njemu se na teret stavlja da je glasanjem suprotnom stavu stranke narušio proces direktnog izbora SDA-ovog kandidata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Bošnjaka.

U svom saopćenju Kudumović navodi da nije glasao suprotno stavu Kantonalnog odbora SDA , prilikom izbora kandidata sa liste za Dom naroda Parlamenta FBiH, odnosno da nije glasao za kandidata Stranke za BiH.

“Napominjem, ovdje je riječ o tajnom glasanju prije kojeg sam insistirao da se glasa javno. Moj prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje da je pravilo da se u ovom slučaju tajno glasa. Na sjednici Kantonalnog odbora SDA TK zastupnik Smajo Mandžić, najpoznatiji preletač PDA, zaprijetio je da će ukoliko se ne donese odluka o mom isključenju oboriti skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu izlaskom iz SDA, zajedno sa svojom zastupnicom Lejlom Vuković”, tvrdi Kudumović.

Dalje navodi da je svoje prijetnje Mandžić iznio nakon što prilikom prvog glasanja za prijedlog predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK Fahrudina Skopljaka o njegovom isključenju nije dobio podršku potrebnih 15 od 28 članova odbora.

“Uslijedilo je ponovno glasanje i prijedlog o isključenju je usvojen sa 16 od ukupno 20 prisutnih članova. Način na koji je utvrđena moja odgovornost je klasični inkvizicijski postupak u kojem je spomenuti Smajo Mandžić odokativnom metodom donio konačnu presudu da od pet zastupnika koji su tajno glasali, ja nisam ispoštovao odluku KO SDA TK”, tvrdi Kudumović.

Dalje navodi da želi upoznati javnost da se radi o nastavku borbe za preuzimanje kontrole takozvane podrinjske struje u SDA TK, s jedne strane i sa druge, o pokušaju da se prebaci odgovornost na njega lično zbog gubitka delegata u Domu naroda FBiH.

“Isto tako, predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak se na ovaj način sveti Općinskom odboru SDA Banovići, valjda zbog najboljeg izbornog rezultata koji smo ostvarili u kantonu, na proteklim Općim izborima. Isti gospodin nastoji skrenuti pažnju sa ponovo lošeg izbornog rezultata Općinskog odbora SDA Lukavac odakle dolaze on i premijer TK. Ovo sve predstavlja i nastavak ličnog obračuna Fahrudina Skopljaka sa predsjednikom Općinskog odbora SDA Banovići i Begom Gutićem”, navodi Kudumović.

Zaključio je da ostaje član SDA BiH te da će u Kantonalnoj skupštini i dalje podržavati tu stranku.

(KLIX/ NKP.ba)