PODIJELI

Pratite NKP.BA na Facebooku

  • Metal Mujkić DOO je preduzeće iz Kalesije u kojem bi se u narednom periodu mogli krenuti sa serijskom proizvodnjom boksova za klanje životinja na halal način.

Naime, vlasnik ovoga preduzeća, Mujo Mujkić, je proteklih mjeseci obišao brojne klaonice u BiH, ali i u Srbiji, kako bi došao do najboljeg rješenja za izradu prvog boksa za klanje životinja koje bi imalo i “halal certifikat”.
Nakon obilaska brojnih klaonica, Mujkić je sa svojim radnicima krenuo u izradu prvog boksa, a radovi su finalizirani protekle sedmice.

Nakon instaliranja hidraulične pumpe, boks za klanje životinja je i testiran, kako bi se prije slanja naručiocu prvog boksa provjerila ispravnost.

Radi se o uređaju koji pomaže klaonicama da na human i nenasilan način kolju životinje, u skladu sa islamskim običajima, odnosno na halal (dozvoljen) način, kako se životinja ne bi patila, ali i da se zadovolji  vjerski i zdravstveni/veterinarski princip prilikom klanja životinja.

  • “100% Kalesija”: Od prizvodnje, preko certificiranja/atestiranja do krajnjeg korisnika

Kada je u pitanju prerada metala, Kalesija polahko prerasta u lidera u BiH. Kompletan proizvod je napravljen u radionici preduzeća “Metal Mujkić” u Kalesiji, koja se već duži niz godina bavi preradom i proizvodnjom metala.
Zanimljivo je pomenuti da kompletan lanac, od ideje, preko realizacije i certificiranja/atestiranja, pa do konačnog kupca, počinje i završava sa Kalesijom.

Naime, “Metal Mujkić”  Kalesija je izradio ovaj proizvod, nadzor je vršila “Agencija za certificiranje halal kvalitete”, čiji je direktor Kalesijac Amir Sakić, dok će proizvod biti instaliran u klaonicu Mesne industrije “Prima Vip” u Orašju, čiji je vlasnik Kalesijac Kasim Selimović.

  • Serijska proizvodnja

Kako nam je rekao Mujo Mujkić, postoji mogućnost da se proizvod zaštiti i da se krene sa serijskom proizvodnjom, te bi ovaj proizvod mogao da postane standardna oprema u svim ozbiljnijim klaonicama u BiH.

“Boks za klanje životinja sa halal atestom nije proizvod koji je nastao preko noći. Još davno se rodila ideja za isti, pa sam sa poslovnim prijateljima, inžinjerima i potencijalnim kupcima obišao mnoge klaonice proteklih mjeseci, kako bi došli do rješenja koje bi bilo najbolje. Radi se o izuzetno kvalitetnom proizvodu, koji je u skladu sa svim tehničkim propisima, ali i rađen uz konsultacije sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete.
Uradili smo jedan, koji će biti instaliran u “Prima Vip” Orašje, vlasništvo našeg sugrađanina, Kasima Selimovića. Žellimo zaštiti naš ptouzvod, i spremni smo krenuti i u serijsku proizvodnju. To je proizvod koji bi trebala imati svaka ozbiljna klaonica” – govori za NKP.BA Mujo Mujkić, vlasnik preduzeća “Metal Mujkić”.

Pratite NKP.BA na Facebooku

(NKP.ba)

PODIJELI