Edin Redžić novi v.d. direktor Doma zdravlja u Kalesiji: Ni kriv ni...

Edin Redžić novi v.d. direktor Doma zdravlja u Kalesiji: Ni kriv ni dužan mandat počeo neslavno – obavijestio učesnike Konkursa da je posao dobio vijećnik u OV Kalesija

4228
0
SHARE

Ukoliko bi željeli pokazati nefunkcionalnost aktuelne vlasti u Kalesiji, i svih političkih zavrzlama, nabolje bi isto ilustrovali kroz primjer JZU Dom zdravlja Kalesija.
U skoro svim segmentiam rada, od pravnih poslova pa do krajnjeg pružanja usluga – oba ustanova prolazi kroz najlošiji period od svog osnivanja.

Jedan od razloga je i činjenica da se protekle dvije godine promjenio veliki broj direktora, i većinom su bili na mandat V.D.-a (vršilac dužnosti).

Prije tri mjeseca za v.d. direktoricu je imenovana Jadranka Osmanović. I njen mandat će ostati upamćen po nizu stvari kojima se ne može pohvaliti ustanova, kao i o nizi zapošljavanja novih radnika.
Zbog “sile zakona” i odlaska u penziju – na ovoj poziciji se, rekli bi srećom, zadržala samo tri mjeseca.
Svakako da je ostalo tema o kojima bi se trebalo pisati u narednom periodu, ali i aktuelizirati određene teme na sjednicama Općinskog vijeća Kalesija.

—- Kako saznajemo, ove sedmice je Upravni odbor JZU Dom zdravlja Kalesija imenovao dr. Edin Redžić za v.d. direktora.
Redžić ljekar sa najkraćim radnim staž u Domu zdravlja Kalesija, što je možda i prednost. Krasi ga radna etika, i važi za dobrog i uglednog čovjeka i doktora.

 

Ipak, pokazalo se da to nije garancija dobrog obnašnja direktorske pozicije, barem u Kalesiji, gdje je pozicija itekako pod uticajem politike, a javna tajna je da direktor dobija instrukcije o tome koga će zaposliti, ili na neki način privilegovati. Posebno je zabrinjavajuće što pravnik ove ustanove, upleten u razne neregularnosti, vodi glavnu riječ o većini stvari u protekle dvije godine.

Novi v.d. direktor je, ni kriv ni dužan, mandat počeo na ružan način.
Naime, za ranije objavljeni Konkurs, za koji smo pisali da je namjenjen za zapošljavanje vijećnika koji je zbog tog razloga nedavno pristupio SDA stranci, koja politički upravlja Kalesijom i Domom zdravlja, novi direktor je imao zadatak da obavijesti preostale kandidate da nisu zadovoljili, te da je vijećnik Faruk Džafić jedini zadovoljio na pismenom ispitu a zatim i na interviju. 
(* Napomena – svi učesnici Konkursa još nisu dobili dopis iz Doma zdravlja, jer je isti poslat poštom)

Kako saznajemo od učesnika Konkursa, na  istom je učestvovalo, pored vijećnika Džafića, još 4 kandidata – koji će se žaliti na odluku Komisije 
(Poseban tekst na portalu NKP.ba).

—- Podsjećamo, pored političkoh problema oko ove ustanove, niko od uposlenika ne ispunjava uslove za imenovanje na mandatski period, te zbog toga se imenjunu direktori kao V.D. (Vršlioci dužnosti) na period 3 ili 6 mjeseci.
A naravno da nije za očekivati da neko mimo ustanove napusti svoje radno mjesto kako bi dobio mandat direktora u ustanovi u kojoj se već odavno ne zna za red i poredak.

(NKP.ba)