PODIJELI

Danas (četvrtak, 20.04.2017.) MSŠ Kalesija slavi 40. rođendan.

Nakon sjednice Nastavničkog vijeća povodom “Dana škole” (20.april), u školskim prostorijama je održan i prigodan svečani program, uz prisustvo velikog broja učenika u profesora, kao i prijatelja ove ustanove koji su proteklih godina dali doprinos u radu MSŠ Kalesija.

  • MSŠ KALESIJA JE OSNOVANA 20.04.1977. GODINE.
    DO POČETKA AGRESIJE NA BIH 1992. GODINE OVU ŠKOLU SU POHAĐALI UČENICI IZ OPĆINE KALESIJA, ALI I IZ SUSJEDNIH OPĆINA.
    U TOKU AGRESIJE UNIŠTENO JE 80% ŠKOLSKE INFRASTRUKTURE, PA JE U TOKU ‘92. I ‘93. GODINE ŠKOLA PREMJEŠTENA U TOJŠIĆE, A ZATIM I VUKOVIJE. OD 1994. GODINE NASTAVA SE PONOVO ODVIJA U ŠKOLSKOJ ZGRADI U KALESIJI.

Danas MSŠ Kalesija pohađa oko 850 učenika, raspoređenih u 32 odjeljenja, koje odgaja i obrazuje oko 70 prosvjetnih radnika, stručnih saradnika i ostalih uposlenika.

Prije 40.godina škola je počela sa radom kao usmjerena i imala ekonomski smjer, školu sa praktičnom obukom, a obrazovali su se i ratari i stočari. Kasnije se uvode novi obrazovni profili: bravar, zavarivač, ugostitelj-konobar, trgovački, gumarsko-plastičarski, poljoprivredni i mašinski tehničar, a jedno vrijeme u školi je radilo istureno odjeljenje Građevinskog školskog centra iz Tuzle. Zavisno od potrebe tržišta neka su se zanimanja i gasila i zamjenjivala novim. Tako je uveden i veterinarski smjer.

U sastavu škole danas se obrazuju: opća gimnazija, medicinski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operater na CNC mašinama, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, ekonomski tehničar komercijalni smjer u trajanju od 4 godine, kao i automehaničar, instalater centralnog grijanja, trgovac, pekar, u trajanju od tri godine.

Obraćajući se prisustnima, Bego Hadžić, direktor MSŠ Kalesija je naglasio da se učenici u ovoj školi, pored obrazovanja, priremaju i osposobljavaju za život.

  • „Mi kao škola osiguravamo kvalitet učenja i podučavanja i potičemo razvoj poštivanja sebe i drugih. Čovjek ne može birati mjesto gdje će se roditi, niti prilike i okolnosti u kojima će živjeti. To ne zavisi od nas, ali ono što od nas zavisi jeste da uvijek budemo ljudi, uvijek na svakom mjestu, u svakoj prilici i okolnostima. Svim uposlenicima i učenicima škole čestitam Dan škole“, kazao je Hadžić.

Zaslužnim učenicima i prosvjetnim radnicima, u znak zahvalnosti za postignute rezultate na školskim takmičenjima, dodijeljene su zahvalnice.
Također, zahvalnice su uručene preduzećima, nevladinim organizacijama i insitucijama koje su u proteklom periodu podržavale rad škole.

U kulturno-zabavnom dijelu programa predstavili su se članovi recitatorske, muzičke i dramske sekcije MSŠ Kalesija i GKUD „Halisije“.

Na kraju manifrestacije svi prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika kalesijskog likovnog umjetnika, Adila Mešanovića, koji je ujedno i pedagog u ovoj školi.

(NKP.ba)

PODIJELI