PODIJELI

Istraživačka novinarska priča o dobijanju diplome za 17 dana otvorila je pitanje validnosti diploma zaposlenih u institucijama širom zemlje.
Prvi će na provjeru zaposleni u državnom parlamentu. Inicirao je to sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović. Na provjeru idu srednjoškolske i fakultetske diplome svih zaposlenih, uključujući i one stečene u inozemstvu.

Sugestija Vlade FBiH je bila da svi uposlenici u Kantonima i Općinama izvrše reviziju, odnosno provjere validnosti diploma za uposlenike.

Klupko o malverzacijama u obrazovno procesu u Tuzlanskom kantonu počelo se odmotavati prošle godine, i to u Kalesiji, kada su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su uhapsili profesora u MSŠ Kalesija.
Početkom ove godine još jedan profesor je uhapšen, ovoga puta u Tuzli.

Postavlja se pitanje, da li će Općina Kalesija poslušati sugestiju Vlade FBiH, te reviziju i ispitati validnost diploma za uposlenike Općine Kalesija.
Aktuelna općinka vlast je prilikom preuzimanja mandata uradila reviziju prethodnog poslovanja Općine, pa prije nego li se pokrene pitanje “poslovanja” Općine u protekle dvije godine, svakako bi bilo lijepo provjeriti diplome uposlenika Općine, od uposlenika na portirnici, pa do samog načelnika.

U subotu (26.januara) je redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija, pa bi bilo lijepo vidjeti da se uputi jedna takva inicijativa, pogotovo ukoliko bi ista bila od strane parlamentarne većine u Općinskom vijeću.
Svakako da se osim diploma za uposlenike Općine, i sami vijećnici mogu “ponuditi” da se provjere i njihove diplome.

Građanima Kalesije je obećan trasnaprentan rad, ali smo svjedoci da transparentnosti u radu općinske vlasti baš i nema.
Ono što građane BiH, a samim tim i građane Kalesije, zadnjih dana najviše interesuje jeste validnost diploma uposlenika u državnim službama.

“Gvožđe se kuje dok je vruće”, pa je svakako ovo jedinstvena prilika da se ispita validnost diploma, kao i porijeklo istih, od osnovne škole, preko srednjoškolskih pa do fakultetskih diploma, kako u BiH tako i u inostranstvu, stečenih uporedo baveći se drugim poslovima…

(Ne)Znanje im se ne može oduzeti, ali ne bi bilo zgoreg provjeriti da li se mogu oduzeti diplome…

 

(NKP.ba)

PODIJELI