Vrhunac političke krize u Kalesiji: Nakon par dana kao direktor Esad...

Vrhunac političke krize u Kalesiji: Nakon par dana kao direktor Esad Alibašić podnio ostavku u Domu zdravlja

5028
0
SHARE

Prošle sedmice kalesijska javnost je bila oduševljena informacijom iz medija da je za novog (v.d.) direktora JZU Dom zdravlja Kalesija imenovan Esad Alibašić, prof.dr.sc.med., specijalista porodične medicine, primarijus. 
Esad Alibašić je jedan od najuglednijih uposlenika kalesijskog Doma zdravlja, koji je cijelu svoju profesionalnu karijeru, uprkos ponudama, proveo u ovoj ustanovi.

Na kalesijskim portalima na društvenim mrežama, ali u generalno u javnosti, se odavno nije mogao pročitati i čuti veći broj komentra, skoro bez izuzetka – svi pozitivni.

Ipak, nakon par radnih dana novoimenovani direktor, koji je za v.d. direktora imenovan na period od 6 mjeseci, je otvorio bolovanje. Alibašić je prošle godine imao veće zdravstvene probleme pa se pretpostavljalo da je zbog toga.

Ipak, kako NKP.ba saznaje – Esad Alibašić je podnio i ostavku na mjesto direktora Doma zdravlja u Kalesiji nakon manje od 7 dana od imenovanja na funkciju.

Nezvanično, ali veoma izvjesno, nije Alibašić želio raditi po instrukcijama sa strane, i u tom tijelu svakako nije razočarao!

To je ustaljena praksa u Domu zdravlja Kalesija već godinama, a u proteklom periodu “glavni operativac” je glavna medicinska sestra, koja itekako utiče na lošu atmosferu u ustanovi.

Ova informacija će svakako razočarati kalesijsku javnost koja je mnogo nade polagala u poboljšanje statusa ove ustanove nakon imenovanja Alibašića za direktora.

Ova informacija je ipak mnogo više zabrinjavajuća, jer očigledno da se očajno loše političko stanje u Kalesiji preslikava ponajviše na najznačajniju ustanovu za građane Kalesije, a posebno zbog činjenice da već više od godinu i pol se imenuju vršioci dužnosti direktora.
Podsjećamo da je prošlog mjesec ostavku podnio i dr.Ahmet Tuzlak.

U raspodjeli “političkog plijena” pozicija direktora Doma zdravlja Kalesija je pripala SDA-u, koji očigledno ima velikih problema, a kamo sreće da je to samo u vezi imenovanjem direktora ove ustanove.

Činjenično je da niko od aktuelnih uposlenika ne ispunjava uslove za stalnog (mandatski period) direktora, te da v.d. direktor može biti samo iz reda uposlenika. Ipak, činjenica je da i da u kratkom periodu predlože, a Upravni odbor imenuje, 3 različite osobe.

  • Da li je vrijeme da za zaokret na političkoj sceni Kalesije?!
  • Općinski načelnik ne mari plaho za događaje koji se ne tiču lično njega, a između ostalog nije ni korisnik usluga u kalesijskom Domu zdravlja, pa se postavlja pitanje – DO KADA ĆE VEĆINA VIJEĆNIKA PODRŽAVATI (NE)RAD NAČELNIKA?
  • Sve se glasnije govori da postoji mogućnost formiranja nove vijećničke većine kojom ne bi dirigovao načelnik, i koja ne bi imala za cilj “rušenje načelnika”, nego vraćanje nadlaženosti Vijeću kao “zakonodavnom tijelu”, odnosno predstavničkom tijelu građana.

(NKP.ba)