All Star amaterske košarke u Nišu: Selekcija AKOL-a predstavlja BiH, učestvuju ekipe...

All Star amaterske košarke u Nišu: Selekcija AKOL-a predstavlja BiH, učestvuju ekipe iz Beograda i Slovenije

637
0
SHARE

U subotu će, ekspedicija sklopljena od amaterskih košarkaša iz Tuzle i Kalesije krenuti ka Nišu kako bi odigrali sada već treću utakmicu sa domaćinima iz ovog prelijepog grada sa južne pruge. Naime, amaterske košarkaške lige Tuzlanskog kantona i Niša, otpočele su saradnju i razvile duboko prijateljstvo prije dvije godine, kada su momci iz BiH gostovali u Srbiji, nakon čega su uzvratili gostoprimstvo u aprilu prošle godine. U Kalesiji, za sada jedinom domu amaterske košarke u BiH.


Tako će ekipa AKOL-a, predstavljati našu zemlju na svojevrsnom ex-YU turniru, jer će pored njih i Nišlija, nastupiti ekipe Slovenije i Beograda.

– Ima dosta novina ove godine, naime, po prvi put će All Star imati format turnira, jer će pored domaće ekipe učestvovati još i ekipe iz Slovenije, BiH i Beograda.
Novina ove godine je i takmičenje u zakucavanjima.
U subotu, odigraće se dve polufinalne utakmice u kojima će snage odmeriti ekipa K40 iz Slovenije protiv ekipe Corn lige iz Beograda, a drugi polufinalni par će činiti ekipa AKL iz Niša protiv ekipe AKOL iz BiH.
U nedelju će biti odigran finalni meč u OŠ Duško Radović a nakon toga održaće se takmičenja u šutiranju “trojki” i takmičenje u zakucavanjima.
Ove godine turnir nosi ime “Ingsoftware All Star 2018”, po firmi zahvaljujući kojoj smo obezbedili smeštaj za sve igrače koji dolaze u naš grad. Pored medjunarodnog, turnir već tradicionalno ima i humanitarni karakter. Sklopljena je saradnja sa Udruzenjem “Porodična filharmonija” iz Niša sa kojim je dogovoreno da prikupljena sredstva sa turnira idu za nabavku sportskih rekvizita za Dečiji centar u Nišu, pojasnio nam je Miloš Jovanović, prvi čovjek AKL-a iz Niša.

Iz AKOL-a poručuju da je druženje ipak najbitnije te da idu na prijateljski meč sa svojim prijateljima iz Niša. Ali i to da amaterski sport ima svijetliju budućnost u BiH od onog, profesionalnog.

– Ovakvi dogadjaji pokazuju da sport, iako amaterski, uz malo volje i entuzijazma mladih ljudi može da se podigne na jedan nivo kojem mogu pozavidjeti i mnogo veće sportske organizacije. Momci iz Niša su to već dokazali a mi ove godine u Niš dolazimo prije svega da se družimo, učvrstimo postojeća prijateljstva i sklopimo nova. Očekujemo super druženje i dobru košarku, rekao nam je jedan od osnivača AKOL-a, Ademir Pjanić.

Nišlije sa veseljem dočekuju svoje bosanske prijatelje.

– Ovo je treći susret selekcija dveju liga. Prve sezone su se sastale u Nišu, prethodne smo uzvratili posetu Kalesiji, a ove sezone se ponovo susrećemo u polufinalu turnira u Nišu. Mogu slobodno da kažem da je ova saradnja sada već prerasla u pravo prijateljstvo, pa nas narednih godina očekuje još međusobnih utakmica, poručio je Miloš.

Tuzlaci i Kalesijci u Niš putuju u subotu. A zanimljivo je napomenuti, da je svake godine, ekipa uvijek različita, što dovoljno govori o bogatstvu amaterske košarke.
U prilog tome napominjemo da se AKOL pet godina u nizu održavao u Kalesiji no zbog tehničkih problema i lošeg odnosa vlasti prema njemu, nije završen prošle godine te je peta sezona ostala nedovršena.
No bez obzira na to, ovi momci odlaze u Niš da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu kao prva amaterska košarkaška reprezentacija ove zemlje.

  • – Sponzori puta za AKOL selekciju, koja je sastavljena od igrača iz Kalesije i Tuzle, su kalesijska preduzeća; POLO, ZUX-4, HNR, Metal Mujkić i FINTECH.

(NKP.ba)