ANKETA/ Da su ponovo Izbori načelnik Kalesije bi bio Zijad Kulanić (SDA),...

ANKETA/ Da su ponovo Izbori načelnik Kalesije bi bio Zijad Kulanić (SDA), a najveći napredak u OV bi ostvario NiP

1659
0
SHARE

Tačno godinu dana poslije odžanih Lokalnih izbora u BiH na NKP.ba smo 15.11.2021. objavili dvije jednodnevne ankete – Da su danas Izbori glasao/la bih za…
Ankete se odnose na stranke koje su imale kandidate za Općinsko vijeće, kao i kandidati za načelnika.

Ankete nisu krajnje mjerodavne (često se vrše i zloupotrebe, odnosno lažiranje rezultata, pogotovo glasanjem od strane osoba koje pronalaze načine da glasaju više puta), ali su ponekad i odraz relanog stanja.

Kada je u pitanju ova anketa – pokušali smo je zaštiti na način da se sa jedne IP adrese glasa samo jednom (što je nekima uskratilo mogućnost glasanja), kao i da se ne može ponoviti glasanje nakon što se obrišu „cookies“ (historija pretrage na browseru), što su najčešći načini zloupotrene.
Zbog toga je i broj učesnika ankete manji u odnosu na neke ranije ankete.

Iako se radi o uzorku od nešto više od po 300 glasova (332 glasova za jednu i 332 za drugu anketu), rezultati ankete govore da su građani Kalesije i više nego razočarani godinu dana nakon održanih Izbora.

Anketa – Načelnik – 15/16. 11.2021.
Anketa – Općinsko vijeće – 15/16.11.2021.

Pogotovo to važi za ponovo izabranog načelnika Seada Džafića, koji je dobio tek 13% glasova učesnika ankete. Njegov savjetnik, Rusmir Hasanović, koji je takođe bio kandidat za načelnika je osvojio 2% glasova učesnika ankete.
Zijad Kulanić, koji je izgubio u trci za načelnika za samo 5 glasova je prema učesnicima ankete ubjedljivo pobijedio sa 38% glasova.
Slijede Muhamed Osmanović , Suad Bešlić i Mirsad Selimović. Prije pomenutog Hasanovića su Sanel Mujanović i Izet Paloš.

Ako se može zaključiti prema rezultatima anketa za Općinsko vijeće, najveći skok bi napravila stranka Narod i Pravda (NiP), koja je na proteklim izborima osvojila dva mandata, ali prema rezultatima enkete ima 25% glasova.
Najviše glasova je osvojila stranka SDA sa 33% glasova.
Sličan rezultat (11%) imaju NBL i SDP, a slijede SBB, DF, PDA…

  • Pogledajte rezultate Izbora 15.11.2020. i rezultate Ankete od 15.11.2021. godine…

OPĆINSKO VIJEĆE 


NAČELNIK


(NKP.ba)