Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Spremaju se masovni odlasci?

Balkan u iščekivanju novog njemačkog zakona: Spremaju se masovni odlasci?

640
0
SHARE

U državama Zapadnog Balkana s nestrpljenjem se očekuje novi njemački zakon o useljeništvu, koji će prema najavama liberalizovati mogućnost dobijanja zaposlenja u Njemačkoj i za koji se vjeruje kako će još više podstaći odlaske ljudi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, ako u međuvremenu budu ukinute radne vize.

Agencija „Anadolija“ zatražila je od Ambasade SR Nemačke u BiH informaciju o najavi njemačkih vlasti da se od 1. januara 2019. godine pojednostavljuje proces zapošljavanja radnika sa prostora Zapadnog Balkana u Njemačkoj.

Najavljeno je da Njemačka donosi novi zakon, pa je turska agencija zatražila odgovore na sljedeća pitanja: da li će ubuduće biti potrebno pribavljanje radnih dozvola, da li će biti posebno naglašeni profili zanimanja koji će biti obuhvaćeni zakonskim olakšicama, koliko je tokom ove i prošle godine izdato radnih dozvola za rad u Njemačkoj… „Budući da je novi zakonu o useljeništvu još u ranoj fazi rasprave, molimo za razumijevanje da trenutno ne možemo da govorimo o mogućim efektima zakona“, navedeno je u odgovoru Ambasade Njemačke u BiH.

Mnogi građani zemalja Zapadnog Balkana, u kojima su i dalje niske zarade onih koji rade i visok procenat nezaposlenih, u proteklom periodu odlučili su se na odlazak u zemlje Zapadne Evrope, prvenstveno u Njemačku, kako bi pronašli zaposlenje i osigurali egzistenciju sebi i svojim porodicama.

(NKP.ba)