FK Bosna Kalesija: “Ispali smo iz KUP-a van zelenog terena, jer je...

FK Bosna Kalesija: “Ispali smo iz KUP-a van zelenog terena, jer je neko to želio”

372
0
SHARE

U srijedu (24.10.2018.) odigrano je finale Istovjetnog nogometnog KUP takmičenja Općine Kalesija.

Pobjednik u duelu dvije Mladosti, iz Kikača i iz Vukovija Donjih, je odlučen nakon izvođenja penala, a više sportske sreće je imala ekipa iz Kikača.

Pobjednicima čestitamo, jer su nastavili svoju lijepu sportsku priču, za koju svaki iskreni ljubitelj fudbala želi da potraje.

Ipak, mi iz FK Bosna Kalesija imamo potrebu da se oglasimo povodom dešavanja proteklih dana kada je u pitanju ovo takmičenje, odnosno “ispadanje” naše ekipe u polufinalu.

Ispali smo van zelenog terena. Ispali smo jer je neko to želio.

Iako smo proteklih godina svjedočili brojnim nepravdama koje su nanesene našem klubu, ovaj put smo oštećeni isključivo od “naših” ljudi – Nogometnog saveza Općine Kaleaija, preciznije rečeno od organa/tijela koje se zove “Takmičarska komisija”.

Kako bi javnost bolje shvatila o čemu se radi, pokušat ćemo pojasniti cijelu hronologiju događaja, koji osim ispadanja naše ekipe ima i “pokretanje disciplinskog postupka” protiv FK Bosna Kalesija, ili pak samo najavu istog, kako bi naš klub ponovo “spašavali” oni koji mu i naprave probleme.

Sporna utakmica se trebala odigrati 10.10.2018.godine. Pošto bi FK Bosna sa tom utakmicom odigrao čak 4 utakmice u samo 10 dana (raspored utakmica II lige FBiH “Sjever” je dostupan javnosti, a samim tim i Takmičarskoj komisiji NS Općine Kalesija), mi smo pokušali prolongirati tu utakmicu. Na našu molbu nisu imali sluha u FK Mladost Kikači (što je svakako njihovo pravo).

Nažalost, 10.10.2018. godine je bila dženaza i ukop 23-godišnjeg Ermina Baručića, mladića čija je smrt pogodila sve građane Kalesije. Ermin je /- juniorskom selekcijom FK Bosna Kalesija bio prvak Tuzalnskog kantona, a nakon toga je bio i član seniorske selekcije našeg kluba.

Kontaktirali smo (telefonski) predstavnike Nogometnog saveza općine Kalesija, te zamolili da se prolongira utakmica, na šta smo dobili odgovor “vidjećemo šta se može uraditi”.

Kompletan kolektiv FK Bosna Kalesija je bio jedinstvenog stava da ćemo ići na dženazu,  uvjereni da će se taj, prije svega ljudski čin, imati razumijevanja u NS Općine Kalesija.

“Šehidsko KUP” je svakako takmičenje koje naš klub izuzetno cijeni, ali ne bi bio prvi put da se termini odigravanja utakmica “prilagode”, a u ovom slučaju “nadležni” su imali sve elemente (naglašavamo posebno – ljudski faktor!) da pozitivno odgovore na našu molbu/zahtjev.

Utakmica se nije odigrala.

Navodno se na stadionu u Kikačima pojavila domaća ekipa, kao i službene osobe (sudije i delegat) delegirane od strane NS Općine Kalesija.

Šta se našlo u Zapisniku delegata, ne znamo.

Ispadanje naše ekipe, odnosno službeni rezultat 3:0, i najavljeni disciplinski postupak protiv FK Bosna, govore da se radi o veoma “ozbiljnom” radu famozne Takmičarske komisije NS Općine Kalesija.

Da isto tijelo/organ ima dvostruke aršine, pokazuje činjenica da se 15 dana ranije, u istom takmičenju, utakmica između FK Bijeljavci Miljanovci i FK Sloga Tojšići nije odigrana u terminu koji je predviđen. Naime, ekipe su imale “privatni” dogovor da ne dođu na utakmicu, a da će se dogovoriti o vremenu odigravanja utakmice.

Možda to ne bi ni bio problem (mada pokazuje kakav ko ima odnos prema navedenom takmičenju, kao i kakav respekt ima prema Takmičarskoj komisiji i NS), ali se na mjestu odigravanja utakmice, u zakazanom terminu, pojavile službene osobe delegirane od strane NS Općine Kalesija.

Protiv navednih ekipa nije najavljen nikakav disciplinski postupak.

Simpatizere FK Bosna Kalesija, ali i cijelu sportsku javnost u Kalesiji, o  ovome informišemo isključivo zbog sportskih razloga.

Nije ovo atak na Nogometni savez Općine Kalesija i famoznu “Takmičarsku komisiju” (iako će to vjerovatano takvim predstaviti, pa čak i reći da su žrtve), niti je atak na ekipu FK Mladost Kikači, kojoj, još jednom, čestitamo osvajanje KUP-a, i sjajnu godinu koju imaju iza sebe.

U nadi da ćemo imati “sportsko” ponašanje Nogometnog saveza Općine Kalesija (ako nećemo imati sportski i fer odnos našeg Saveza, kako i šta očekivati od drugih!?), te ravnopravan status FK Bosna Kalesija sa drugima (često smo žrtve svega i svačega!) – sportski pozdrav!

Svoje ćemo svakako pokušati pokazati na zelenom terenu, koji je jedino mjerilo u fudbalu.

Ako nam neko želi pomoći, rad kluba je transparentan, i uprava kluba će svakome rado reći šta nam treba.

Svakako da nam ne treba pomoć za rješavanje problema od onih koji nam te probleme i prave…

Sportski pozdrav.

Kalesija, 29.10.2018.
UO  FK“ Bosna„Kalesija
Predsjednik, Zuhdija Karić

(NKP.ba)