PODIJELI

Politička scena u Kalesiji je odavno postala tema interesovanja mnogih izvan granica ove općine.
Politika u ovoj općini je odavno najunosniji biznis, pa se proteklih godina dešavaju razne stvari koje bi, da je i najmanje volje nadležnih, bile predmet istražnih radnji.

I u aktuelnom mandatu 2020-2024 će, izgleda, biti veoma interesantno.
Već su se dogodili određeni politički transferi koji su privukli pažnju šire javnosti u BiH.

Nedavno su i tri vijećnika napustila stranku iz koje dolazi načelnik. Javno, saopćenjem za javanost, nagovorili se načelniku i njegovim metodama rada, vješto izbjegavajući da kažu da su bili konzumenti istih metoda koje kritikuju.
Nezvanično, jedan se usljed pritisaka na radnom mjestu koje je dobio upravo na taj način vratio u svoje “jato”, a i za druge se pokušava da nađe način… Onakav kakav su oni primjenjivali nad drugima.
Bumerang efekat.
Iz stranke koja je izgubila vijećnnike nije bilo nikakve reakcije. Barem ne javne.
A najavljivala se. Veoma sadržajna. Koješta u njoj sročeno…
Ipak, nije ugledala svijetlo dana.
Ali, neke od rečenica iz tog teksta su vjerovatno “procurile”. Neki će reći i da su namjerno proturene, pa se, eto, istima počeli baviti mediji sa adresom daleko izvan Kalesije.

Možda je to i dobro… Vidjećemo da li će zadržati kontinuitet, ili je to samo jedan od načina da se pokažu mišići, ne bi li se “ukrotili” preostali odmetnuti vijećnici.
Možda je i bolje pitanje – odakle je “iscurila” ova informacija? Zašto tek nakon što je vijećnik izašao iz stranke?

  • Portal politicki.ba je objavio tekst pod naslovom “Vijećnik iz Kalesije uslovio odanost partiji imenovanjem punice u UO Doma zdravlja“, iznoseći veoma zanimljive stvari…
  • U nastavku prenosimo komplet tekst.

Cijena vijećničkog mandata u većini općinskih i gradskih vijeća, kao i onog poslaničkog u kantonalnm, entitetskim i državnim parlamentima, zavisi od količine bezobrazluka i neprincipijelnosti onih koji su spremni trgovati osvojenim mandatima, odnosno povjerenjem birača na izborima.

Nema političkog subjekta u Federaciji, kao i u entitetu Republika Srpska, gdje, nakon što izborni sat označi zatvaranje biračkih kutija i „zasvjetle“ imena onih koji su se, što voljom birača, što voljom biračkih odbora, dograbili mandata, ne počne kružiti priča o njihovoj kupovini i prodaji, zavisno ko i koliko nudi.

U trgovinu osvojenim mandatima upuštaju se, isključivo oni koji su u politiku ušli zbog sebe, a ne zbog kreiranja boljeg političkog i svakog drugog ambijenta u sredini u kojoj žive.

U Tuzlanskom kantonu ovih dana kruži nevjerovatna priča o ponudi i potražnji vijećnika-preletača i cijenama koje ih prate, o političkim dilovima u Gradačcu, Gračanici, Tuzli, zatim cirkusu oko izbora predsjedavajućeg Vijeća u Živinicama, ali ona koja dolazi iz Kalesije postala je pravi hit.

Nastranu zahtjevi za članstvom u raznim komisijama, zapošljavanja najužih članova svoje porodice u javna preduzeća itd, jedan od trojice vijećnika koji su kao kandidati NBL-a osvojili mandate za Općinsko vijeće Kalesija, imao je rijetko poznat zahtjev.

Svoj poziciju vijećnika partije sa kojom je osvojio mandat, uslovio je, osim pozicijom predsjedavajućeg Općinskog vijeća, i imenovanjem svoje punice u Upravni odbor Doma zdravlja Kalesija.

Nakon što mu to nije udovoljeno, isti je napustio partiju i odlučio da u Vijeću djeluje kao nezavisni vijećnik.

Dokle, niko ne zna.

(NKP.ba)

PODIJELI