PODIJELI

Poštovani prijatelji okoliša,

Cijeneći važnost čite i zdrave okoline za život svih nas pozivamo građane da u susret proljeću spriječimo  ”povredu” i poniženje okoliša svojim nesavjesnim odnosom prema prirodi,a to znači da ne odlažemo otpad na mjesta u prirodi(šume,livade..)već da to činimo u skladu sa okolinskim zakonima na predviđena mjesta. 

Na žalost imamo zapažen značajno nemaran odnos pojedinaca prema prirodi  a posebno pospremanjem krutog otpada koji nam nastaje u domaćinstvima u ovim zimskim danima.

Trebamo poštivati OPĆINSKU ODLUKU O KOMUNALNOM REDU I ZAKONE IZ OBLASTI ZAŠTITE OKOLIŠA,A TO ZNAČI DA TREBAMO OTPAD PROPISNO ODLAGATI  U KANTE I KONTEJNERE ZA PREDVIĐENI OTPAD(RAZVRSTAJMO OTPAD).

POZIVAMO MJESNE ZAJEDNICE DA ODRŽE SASTANKE(EKO-ODBORE),IZVRŠE IDENTIFIKICIJU EKOLOŠKOG STANJA U ZAJEDNICAMA I  PRIJE PROLJETNIH KIŠA  ORGANIZUJEMO EKOLOŠKE AKCIJE UKLANJANJA NASTALOG OTPADA U ZIMSKOM PERIODU U OKOLNIM MJESTIMA(ŠUME,LIVADE,RIJEKE,POTOCI,okoline naselja..) I SPRIJEČIMO ZATRPAVANJE KORITA RIJEKA USLIJED  dolazećih PROLJETNIH KIŠA.

POZIVAMO KOMUNALNE SLUŽBE DA PRATE OPTEREĆENJE I PRITISAK NA OKOLIŠ OD STRANE STANOVNIŠTVA I ADEKVATNO ZBRINJAVAJU OTPAD U SKLADU SA OKOLINSKIM MJERAMA U SARADNJI SA MJESNIM ZAJENICAMA.

POTREBNO JE DA SE UKLJUČIMO U SADNJU DRVEĆA A POSEBNO DRVOREDA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA.PREPORUČILI SMO OPĆINI PODIZENJE DRVOREDA/ALEJE PLATANA I KESTENA  OD KRUŽNOG TOKA U KALESIJI  U KALESIJI PREMA BRDU  ”VIS”

Potrebno je da se svi uključimo u ekološke akcije pošumljavanja goleti i estetskom uređenjulokalnih zajednica kako bi naša životna sredina”ozdravila”i u njoj se radosno  igrala djeca i odvijale šetnje stanovništva.

Eko-zeleni će tražiti od nadležnih uključivanje DRONOVA NAD RIJEKAMA I PRIODOM KAO BI MOGLI PRATITI PONAŠANJE STANOVNIŠTVA I UNAPRIJEDITI OČUVANJE NAŠE PRIRODE.

Srećni  izdravi bili,uz ekologizam ”Čuvajmo okoliš za bolje sutra ,razvrstajmo otpad svakoga jutra,,

 Srećni i zdravi bili…

Kalesija,17.2.2020.

Predsjednik udruzenja 
Prof.dr.Muhamed Omerović

(NKP.ba)

PODIJELI