PODIJELI

Vijećnik u Općinskom vijeću KALESIJA
MUJO MUJKIĆ

CENTRALA SDA 
SARAJEVO

Predmet: Obavještenje (otvoreno pismo)

Poštovani, želimo Vas upoznati o stanju u Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Kalesije, koje nažalost moramo priznati nije dobro.

Nastojat ćemo hronološki predstaviti stanje koje je dovelo do osipanja istaknutih članova, uglednih privrednika, intelektualac, koji nisu izašli iz SDA jer je vole, ali su iz nekih razloga potisnuti i nije im jasno šta se to dešava, zašto se SDA koja je 2012. godine bila najjača stranka u Kalesiji od pojedinih osoba guši. 

Prvo ćemo predstaviti izborne rezultate u poslednjih nekoliko godina iz kojih se dosta toga vidi

Na Lokalnim izborima 2012. godine SDA – Općinsko vijeće imalo je 5169 glasova, a kandidat za Općinskog načelnik imao je 7685 glasova. 

Izborni rezultati u općini Kalesija na Općim  izborima 2014. godine bilu su, Predsjedništvo BiH 5169 glasova, Parlamentarna skupština BiH 6061, Parlament FBiH 6024 i Skupština kantona  5321 glas.

Na Lokalnim izbori 2016. godine  Općinsko vijeće imalo je 3.924, a kandidat za Općinskog načelnik 5.508 glasova.

Na zadnjim Općim izborima 2018. godine izborni rezultati bilu su, Predsjedništvo BiH 4.526 glasova, Parlamentarna skupština BiH 4090, Parlament FBiH 3812  i Skupština kantona  4086 glasova.

Ovi rezultati su ostvareni zahvaljujući ljudima koji su sad potisnuti u stranu, a oni koji su bili simpatizeri novoosnovane stranke PDA, izbili su na čelo SDA Kalesija.

Sad govorimo o stanju u OO SDA i kako je izabrano rukovodstvo naše stranke SDA Kalesija.

Povjereništvo koje je trebalo da provede izbore u Stranci nije ispunilo svoj osnovni zadatak, nije revidiralo biračke spiskove, iako su na to više puta bili upozoreni, ali oni su svjesno oglušili na to. Cilj je bio jasan, da se potisnu ljudi koji su dali sebe za stranku, koji svojim radom i položajem u društvu jačaju stranku, a da se u strukturu uguraju oni koji su na prošlim izborima, kojih se dobro sjećamo i borbe na Tuzlanskom kantonu sa strankom PDA, kada su govorili da će SDA u nekim općinama nestati, radili upravo za Mirsada Kukića i PDA. Danas su ti nažalost na čelu SDA Kalesija, a kao rezultat imamo osipanje istaknutih i vrijednih članova SDA Kalesija.

Imamo i imenovanja koja su  suprotna Statutu SDA, jer je za predsjednicu OO SDA Kalesija izabrana gospođa Hasiba Kurtić, koja  ima srednju, a ne visoku stručnu spremu.

Danas imamo situaciju da je predsjednik Kluba SDA u Općinskom vijeću Kalesija, Mujo Mujkić, koji je najaktivni vijećnik u ovom sazivu, podnio ostavku. 

Isto je to uradila i Edita Mustafić predsjednica povjereništva Asocijacije žena SDA Kalesija, koja je kandidata za predsjednika Bosne i Hercegovine, Šefika Džaferovića, u Kalesiji dočekala okupivši više od 800 žena.

Ahmed Hamzić, povjerenik u Asocijaciji mladih SDA Kalesija, takođe je podnio ostavku.

Tražimo da se preispitaju odluke koje su donešene u zadnjih mjesec dana, te analizraju provedeni izbori u SDA Kalesiji, a u cilju stvaranja uslova za pravično provođenje izbora i pravednog izbora najboljih među nama, čime će se ojačati SDA Kalesija, koja zaslužuje da bude vodeća stranka u našoj Kalesiji, kako bi je povela putem razvoja. 

Dolaskom Edina Ramića na čelo povjereništva SDA Kalesija, došlo je do okupljanja jednog dijela  aktivista i osnivača, kao i jednog dijela mladih aktivista koji su željeli afirmaciju unutar stranke i nažalost na tome se vrlo brzo stalo, tako da su te aktivnosti jednostavno nestale. Formiranjem PDA, čija je baza bila na području TK-a, došlo je do osipanja velikog broja članova SDA. Dva kantonalna poslanika iz SDA su otišli u  PDA sa područja Općine Kalesija, svi direktori javnih ustanova čiji je osnivač Skupština TK-a, tada su vršili  veliki pritisak na svoje uposlene i na veliki dio članstva i u mnogome uticali na rezultat SDA u Kalesiji. I uprkos navedenim problemima, SDA Kalesija je na općim izborima napravila izborni rezultat sa kojim je uz navedene okolnosti relativno zadovoljan, zahvaljujući aktivnosti članova i aktivista koji su nakon izbora u stranci udaljeni na marginu kao nebitni i bezuticajni. Ono što se desilo u Kalesiji uvođenjem Povjereništava pa od prvog povjerenika Muminović Taiba , drugog povjerenika Mušić Edina i trećeg povjerenika Ramić Edina nije ništa rađeno na revidenciji i evidenciji članova SDA u općini Kalesija a posebno postavljanjem povjerenika Alić Fadila je nastavljen pad članova i totalni nerad na čelu sa njim. Tako da su nas izbori zatekli i da smo dobili spiskove iz Centrale i članove koji mogu glasati unutar stranačkih izbora sa vrlo malim brojim evidentiranim i revidentiranim a na tim istim spiskovima najveći je broj bio onih koji su otišli u PDA ili iz drugih političkih partija. Zbog toga smatramo da održani izbori na području općine Kalesija niti su legetimni niti održavaju stvarno stanje SDA Kalesije.  Odgovorno smatramo da izabrana ekipa nema kapacitet za ozbiljan rezultat na predstojećim izborima. I mislimo da u Kalesiji sa ovom ekipom postignuti ćemo do sada najlošiji rezultat, time mislimo da ćemo izgubiti ponovo poziciju načelnika i umanjiti broj vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija. Zato tražimo od Vas da na vrijeme reagujete i da se u Kalesiji snimi stvarno stanje i preduzmu odgovarajuće mjere. Ovo nismo mogli sve napisati šta se sve dešava na području općine Kalesija u SDA zato Vas molimo da nam omogućite prijem jedne delegacije kod predsjednika gosp. Bakira Izetbegovića da bi mogli prenijeti stvarno stanje SDA Kalesija. 

S poštovanjem,

VIJEĆNIK u Općinskom  vijeću KALESIJA
MUJO MUJKIC

(NKP.ba)

PODIJELI