Eldar Halilović i Amila Ibrahimović iz kalesijakog džemata Dubnica pobjednici u pojedinačnoj...

Eldar Halilović i Amila Ibrahimović iz kalesijakog džemata Dubnica pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji mektebskog takmičenja Muftijstva Tuzla

512
0
SHARE

U subota (11. maja 2024. godine) održano je mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog.

 • Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Eldar Halilović i Amila Ibrahimović, pobjednici u pojedinačnoj konkurenciji, kategorije kiraet i opće poznavanje islama – II nivo.

Mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva tuzlanskog održano je danas u Centru za mlade Tušanj u Tuzli. Na takmičenju je učestvovalo 92 učenika iz 23 medžlisa Muftijstva tuzlanskog.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet – II nivo postigli su:

 1. Eldar Halilović, MIZ Kalesija, muallim Muhamed Burić,
 2. Fatima Karahmetović, MIZ Bosanski Šamac, muallim Safet-ef. Karahmetović,
 3. Ahmed Krbuljić, MIZ Živinice, muallim Samir-ef. Krbuljić.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet – III nivo postigli su:

 1. Merjem Hodžić, MIZ Tuzla, muallim Sanel-ef. Hodžić,
 2. Džanuma Ikanović, MIZ Teočak, muallim Fuad-ef. Ikanović,
 3. Sumejja Krbuljić, MIZ Živinice, muallim Samir-ef. Krbuljić.

Kada je u pitanju opće znanje – II nivo najbolji su bili:

 1. Amila Ibrahimović, MIZ Kalesija, muallim Muhamed-ef. Burić,
 2. Rijad Selić, MIZ Živinice, muallim Esad-ef. Nišić,
 3. Halima Aletović, MIZ Janja, muallim Omer-ef. Jakupović.

Najbolje rezultate u kategoriji opće znanje – III nivo postigli su:

 1. Dženita Esmić, MIZ Vlasenica, muallim Nurdin-ef. Grahić,
 2. Adna Bajraktarević, MIZ Bosanski Šamac, muallim Safet-ef. Karahmetović,
 3. Selma Delić, MIZ Živinice, muallim Samir-ef. Krbuljić.

U ukupnom zbiru bodova najviše je osvojila ekipa Medžlisa Islamske zajednice Živinice, druga je bila ekipa Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, a treća ekipa Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Šamac. Ekipa Medžlisa IZ Kalesija osvojila 6. mjesto.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je čestitao takmičarima i njihovim muallimima te je kazao da znanje koje imaju ova djeca nije došlo u kratkom vremenu i sa malo truda.

– Naprotiv, da bi se ovako poznavao svoj din, kako su pokazali ovi naši učenici uspjehom na testovima i svojim iznimno kvalitetnim učenjem Kur’ana, valja uložiti mnogo truda. To je veliki kvalitet koji ima ova generacija polaznika mekteba. Potom, neophodno je da imamo dobru svijest u našim porodicama i zato smo zahvalni roditeljima, a nerijetko uz roditelje su tu i djedovi, nene, starija braća i sestre – naglasio je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je istakao i ulogu cjelokupne Islamske zajednice u afirmaciji mekteba, od džemata, medžlisa, muftijstava do Rijaseta Islamske zajednice i službi na svakom nivou.

– Da nije takve svijesti, mekteb ne bi opstao, a bez mekteba bismo bili na gubitku. Hvala Alalhu na Njegovoj pomoći. Islamska zajednica u BiH, naš narod u ovoj zemlji imaju svoj stabilan put, a jedan od ključnih dokaza je upravo mekteb. Mekteb je naša osnovna islamska škola koju masovno pohađaju naša djeca. Zato moramo svi biti čvrsto vezani, njegovati i čuvati naše veze sa mektebom, moramo biti dostojna i svesrdna podrška našim muallimima u njihovom radu – kazao je muftija Fazlović.

Dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH je kazao da raduje činjenica što se broj polaznika mekteba, uprkos brojnim izazovima, ne smanjuje.

– To govori da su roditelji zajedno sa svojom djecom svjesni potrebe i uloge mekteba u našem svakodnevnom životu. Kome Allah daruje znanje dato mu je najveće bogatstvo. Vi ste posebno bogati i vas je Allah posebno izabrao zato što ste na putu učenja, na putu sticanja korisnog znanja. Znajte da su i vaši roditelji još bogatiji, vaše porodice su bogate, vaši maullimi i naša zajednica je ponosna na vas – obraćajući se takmičarima je istakao dr. Svraka.

(muftijstvotz.ba/ NKP.ba)