PODIJELI

U srijedu (13.01.2021.), nepuna dva mjeseca nakon održanih izbora i skoro mjesec dana od potvrđivanja rezultata, je zakazana Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kalesija za mandatni period do 2024.godine.

Izbor predsjedavajućeg OV je svakako jedna od stvari koja će, nakon izbora načelnika, odrediti mnoge stvari u Kalesiji u narednom periodu. Da li u naredne 4 godine, ili pak kraće, zavisit će od mnogo čega.

Druga tačka dnevnog reda – “Davanje i potpisivanje svečane zakletve” je možda i najvažnija tačka koja će se naći pred vijećnicima tokom mandata.
Da li će zakletva biti tek formalnost, ili će vijećnici obavezati se teksta zakletve – ostaje da se vidi.

Podsjećamo, OV Kalesija čini 27 vijećnika. Za parlamentarnu većinu, odnosno donošenje odluka, je potrebno minimalno 14 vijećnika.

Iako je iza nas, prema ocjenama mnogih, najprljavija predizborna kampanja ikada, otprilike da se isti način djelovanja nastavio i nakon završetka izbora.
Da je predizborna retorika bila u cilju obmane i manipulacije građana – pokazala je većina stranaka, odnosno izabranih vijećnika.

“Tradicionalno” se parlamentarna većina prilagođava načelniku, pa i ovaj put je bilo tako.
Osim dva vijećnika Naroda i Pravde, koji su zadržali stavove iznesene u kampanji, svi ostali su pristali na pregovore, ili vijećnici lično ili pak rukovodstvo stranke, tzv. pregovarački timovi, u ime njih.

Šta se dešavalo na pregovorima možemo samo nagađati, ali je zaista zanimljivo da se samo prije na nekoliko dana govorilo o tome kako je aktuelni načelnik oličenje zla, sklon kriminalnim radnjama, da ne postoji dogovor koji on ispoštuje (…), a onda, “nož u prsa” svojim glasačima – sjedanje za pregovarački stol sa istim.

Neki od vijećnika i stranaka koji, uprkos pregovorima, nisu dio buduće parlamentarne većine stidljivo govore da im ne nuđeno mnogo čega, ali pod uslovom da napuste stranku preko koje su izborili mandat, i da potpišu za “pobjednički tim”.
Ima i onih koji vele da načelnik podcjenjuje njih i njihov rezultat.

Ipak, ono što najviše zbunjuje, pa čak i šokira, građane Kalesije jeste dogovorena koaliciona saradnja, koja će imati 16 vijećnika u OV Kalesija.
Pored načelnikovog NBL-a sa 6 vijećnika, istoj se pridružio jedan vijećnik iz Stranke ZA BiH, a još prije predizbornoj kampanji se govorilo da je kandidat iz reda nacionalnih manjina budući vijećnik NBL-a, te da je BOSS samo da se glasači ne bi zbunili, jer su SDA i SDP na prošlim izborima izgubili po jedan mandat jer su pored pune liste kandidata imali i kandidata iz reda nacionalnih manjina, ali se nije moglo glasati za oboje, odnosno listići su bilo nevažeći. Dakle, načelnik je u pregovore ušao sa 8 vijećnika, pa je za matematičku većinu falilo još samo 6. Ipak, praksa iz proteklih godina je pokazala da se mora imati minimalno dva vijećnika “viška”.

Dva vijećnika PDA uz načelnika nisu neko posebno iznenađenje, jer je i sama stranka od svog nastanka postavljena na principima udovoljavanja interesima pojedinaca, koji se mogu ostvariti isključivo kroz participiranje u vlasti. Javna tajna je da u ovoj stranci nisu krili da će biti dio svake većine bez obzira ko bude načelnik.

Ono što je šokiralo skoro sve građane Kalesije, pa čak i simpatizere i članove, ali i neke funkcionere stranke, jeste potpisivanje saradnje SDA i stranke aktuelnog načelnika. Prvi šok je bio pristanak i odlazak na prvi sastanak, za kojeg su mnogi unutar SDA tražili i izmišljali objašnjenje i opravdanje kao “da se pokaže demokratičnost”, ali od dogovora kao neće biti ništa. Međutim, desilo se ono što je bilo nezamislivo zdravom razumi prije nekoliko dana – dogovorena je saradnja i koaliranje u vlasti.

Još od prve pobjede u trci za načelnika spominje se povratak Seada Džafića u SDA, a ta priča se ponovo aktuelizirala. Mada, ko zna, nije isključeno da nekoliko vijećnika SDA pređe u njegovu stranku, što je čak i izvjesnije nego li prva opcija. Osim ako se ponovo za dvije godine iz SDA velikodušno ponudi Džafiću kompenzacijska lista, dakle gotovo siguran mandat, u Parlamentu FBiH, što je bilo i prije dvije godine, kada je Džafić ipak precjenio sebe, prije svega tražeći mnogo od SDA a onda i izbornim rezultatom na listi svoje stranke.

Ko je pratio predizbornu kampanju u Kalesiji zdravim razumom ne može “progutati” dogovor ove dvije stranke. Potajno se šapuće da to sve neće trajati dugo, ali je činjenica da je SDA u “smrtnom zagrljaju”. Ipak, činjenica je i da participiranje u vlasti možda i jedini put da se OO SDA Kalesija ne uvede još jedno povjereništvo.

Svakako treba upoznati građane da se uveliko govorilo o formiranju “kontra većine”, koja neće biti uz načelnika. Takva priča je matematički nemoguća bez SDA, i možda se upravo uzdaju u taj adut – ukoliko ne dobiju kroz većinu ono što žele onda će se okrenuti toj priči.
Uz to, svoje učešće uvlasti mogu “lahko” podebljati i sa dva vijećnika SD, pouzdanog partnera SDA na kantonalnom nivou.

  • Činjenica je da ne pred nama veoma težak period, a zbog objektivnih stvari se kasni sa usvajanjem budžeta, a najveći problem je što je izvjesan priličan deficit u budžetu.
    Kako će odgovoriti buduća vlast? Zaduženje je sve isvjesnija opcija. Iako se o tome govorilo kao zadnjem udarcu za Općinu, priča se malo promjenila zadnjih dana, pa stranke iz buduće vlasti sada govore o dobroj strani zaduženja, odnosno zaduženju zbog investicija.
    Naravno, radilo bi se o maskiranju i krpljenju budžetskih rupa, koje su nastale neracionalnom trošenjem u proteklom mandatu i neobzirnom zapošljavanju na teret budžeta.

Jedno je sigurno – načelnik i vijećnici će se zakleti da će raditi u interesu naroda.
A kako će zaista biti ostaje da se vidi.

(NKP.ba

PODIJELI