PODIJELI

Afera “Malina respiratori” tema je većine medija i većine građana u BiH.

Podsjećamo, nedavno je od strane Vlade FBIH plaćeno 100 respiratora iz Kine u ukupnom iznosu 10,5 miliona KM, a nabavku je izvršila firma registrovana za proizvodnju i preradu voća i povrća, koja je dozvole za uvoz medicinske opreme dobila tek nakon dolaska respiratora.
Ispostavilo se da su stigli (80 komada, a 20 će stići naknadno) “transportni respiratori”, odnosno oni koji se koriste u kolima hitne pomoći a ne oni koji su zaista potrebni – za bolnice, odnosno za intenzivnu njegu.

Ekipa FACE TV je istražila cijene respiratora. Čak i u vremenu pandemije, kada su cijene ekstremno skočile, cijene “pravih” respiratora, odnosno onih za intenzivnu njegu, su daleko manje od 80.000 KM (bez PDV) koliko su koštali “malina respiratori”.

Face TV je provjerio na više adresa, a neke od ovih ponuda su stigle i na zvanične adrese institucija u BiH…

Čak je i tražena i ponuda za iste respiratore kao što su stigli u BiH, i cijena je u ovom trenutku mnogo niža od one koje su plaćeni novcem Vlade FBiH, a dobavljač/posrednik čak preporučuje drugu vrstu respiratora, jer su ovi predviđeni samo za vozila hitne pomoći.

  • Pogledajte video prilog FACE TV

(NKP.ba)

PODIJELI