PODIJELI

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

Srbija u ovoj godini očekuje više od 1,6 milijardi eura prihoda od izvoza kompanije Fiat automobili Srbija, izjavio je državni sekretar u srpskom ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić, prenosi portal Vesit-online.

On je agenciiji Beta rekao da su očekivanja Srbije od Fijata velika i istakao da su prvi pokazatelji sa tržišta vrlo pozitivni.

“Napravili smo dobar automobil, kvalitetan automobil, lep automobil”, rekao je Ljubić i naveo da je u prošloj godini u Kragujevcu proizvedeno oko 30.000 automobila “Fiat 500L” i da je sve izvezeno.

“Plan Fijata za 2013. godinu je da u Kragujevcu proizvede oko 160.000 vozila. Od sredine godine kreće proizvodnja produžene verzija modela 500L sa sedam sjedišta, kao i izvoz u Ameriku”, rekao je on.

Ljubić je istakao da su prvi izvještaji sa sajmova i prezentacija novog Fijatovog automobila koji se proizvodi u Kragujevcu “vrlo pozitivni”. Na pitanje da li postoji mogućnost da Fiat preseli proizvodnju iz Kragujevca u Italiju zbog krize i pritisaka italijanskih radnika, on je istakao da apsolutno ne postoji takva opasnost.

“Verzija modela 500L sa pet sjedišta i produžena varijanta sa sedam sjedišta će se praviti u fabrici u Kragujevcu. Koji će sljedeći model biti, koji će silaziti sa proizvodnih traka fabrike u Kragujevcu ostaje da vidimo”, rekao je on.

Sprema se izvoz u Ameriku

Ljubić je istakao da privatni kapital ne poznaje granice kada je u pitanju ostvarivanje profita.

“Fiat ima najmoderniju i najmlađu fabriku trenutno u Kragujevcu i ono u šta sam siguran je da su i njegovi planovi vezani za tu fabriku”, rekao je on.

Ljubić je rekao da je automobilska industrija na evropskom tržistu u krizi, ali je podsjetio da je Fiat vlasnik američkog Chryslera.

Operacije Fijata u Južnoj Americi i na tržištima Sjeverne Amerike i u Aziji idu jako dobro”, rekao je Ljubić.

Kompanija Fiat automobili Srbije je zajedničko preduzeće države Srbije i italijanskog Fijata.
Srbija u FAS-u ima udio od 33 odsto, a Fiat 67 odsto. Serijska proizvodnja modela “Fijat 500L” počela  je početkom jula 2012. godine., pišu Vesti-online.

 

(NKP kalesijski.com)

PODIJELI