FOTO/ Kampanja u istočnoj Bosni: Ja sam Bošnjak, govorim Bosanski jezik, vjera...

FOTO/ Kampanja u istočnoj Bosni: Ja sam Bošnjak, govorim Bosanski jezik, vjera mi je Islam!

887
1
SHARE

Posljednji popis stanovništva u Bosni i Hercegovini je obavljen 1991. godine. Prema tadašnjem popisu, u Bosni i Hercegovini je živjelo 4,377 miliona stanovnika, od toga 43,47% Muslimana, 31,21% Srba, 17,38% Hrvata, dok su ostatak činili pripadnici manjinskih naroda.Iako se nakon agresije na našu domovinu u više navrata govorilo o novom popisu stanovništva, isti do sada nije obavljen.
Nakon probnog popisa stanovništva u nekoliko Općina u oktobru ove godine, zvaničan popis stanovništva stanovništva Bosne i Hercegovine biće obavljen u aprilu 2013. godine.
Oko 24.000 građana BiH dobit će privremeni posao tokom popisa stanovništva – pogledajte ovdje

Iako je prvi popis stanovništva Bosne i Hercegovine obavljen još davne 1879.godine, žitelji ove zemlje nemaju svijest o značaju novog popisa, koji bi mogao promjeniti demografsku sliku zemlje.

Muslimani, Bošnjaci –  izgleda imaju najveće dileme oko izjašnjavanja na popisu stanovništva, jer nakon desetljeća i stoljeća u kojima su im kačani razni predznaci i etikete, ovoga puta imaju pravu priliku da se izjasne na tri glavna pitanja; nacija, jezik i vjera.
Bošnjački predstavnici i politici se godinama ustručavaju pokrenuti ovakva i slična pitanja, pa će nevladine organizacije, ali i Islamska zajednica BiH, imati veliku ulogu ali i odgovornost da probudi svijest građana.

IZ BiH je već izdala Proglas o “Popisu stanovništva 2013.”, u kojem upoznaje sve članove IZ-e o značaju popisa.
Između ostalog, u Proglasu se kaže da u svijetu nema naroda čije je nacionalno ime “Musliman”, Ime “musliman” je univerzalna vjerska i duhovna vrijednost koja pripada muslimanima iz svih etničkih i nacionalnih zajednica širom svijeta i zato Bošnjaci nemaju pravo to ime, “musliman”, sebi prisvajati, nemaju pravo to ime upotrebljavati za svoje uske nacionalne interese.
Bošnjaci su poseban narod na Balkanu sa posebnom kulturom kao obrazacem svijesti, znanja, vjerovanja, osjećanja i ponašanja. Nakon genocida, niko od Bošnjaka nema pravo biti po strani u odnosu na bošnjačko nacionalno pitanje. Svako je dužan da savjesno i odgovorno pridonosi jedinstvu i sigurnosti bošnjačkog naroda.
IZ će u narednom periodu insistirati mnogo o dijalogu na temu vjerskog značenja imena “musliman”, o značenju i značaju etničkom i nacionalnom imenu “Bošnjak”, te o značenju i značaju pojma Bosanski jezik.

Lijep primjer mirne, ali i efektivne, “kampanje” o Popisu stanovništva 2013. imamo u istočnoj Bosni, gdje je u velikom broju hareme džamija u blizini Srebrenice okačeni plakati sa natpisom i uputom kako se izjasniti na nadolazećem popisu na tri glavna pitanja.
Naš portal Vam donosi fotografije iz sela Konjević Polje i Ravnice, na putu Zvornik – Bratunac.

Vjera – Islam, Jezik – Bosanski, Nacionalnost – Bošnjak


A. Karić

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

1 COMMENT

Comments are closed.