PODIJELI

U okviru manifestacije “Dani povratka 2016”, u naselju Mahala kod Osmaka, 19.08.2016.g. održana je i svečana akademija, kojom je obilježena 20. godišnjica prvog povratka u Bosni i Hercegovini.
Mještani Mahale, Jusića i Dugog Dijela (Zvornik), kao i stanovnici mjesta Svjetliča (Doboj) bili su pioniri organiziranog povratka u BiH. U augustu 1996. krenuli su svojim kućama, a tamo su ih dočekali pripadnici policije RS-a sa namjerom da spriječe povratak. Veće incidente spriječili su vojnici NATO-a.

VEZANA VIJEST
Mladi su dokaz pobjede povratnika Bošnjaka: U naselju Mahala počela manifestacija “DANI POVRATKA” (FOTO)

mahala svecana akademija dani povratka013

Programom obilježavanja dvadeset godina od početka povratka ljudi u svoje domove na područja entiteta RS, povratnici u općinama Osmaci i Zvornik prisijetili su se svoje bitke koja je započela prije punih dvadeset godina. Učenjem Fatihe prisjetili su se i prve žrtve Muradifa Alića koji je podlegao od zadobijenih povreda koje mu je nanijela srpska policija prilikom povratka na svoje imanje.

Centralna svečanost je započela u džamiji na Mahali, a kasnije nastavljena na centralnom poligonu gdje su se okupili mještani Mahale, ali i povratnici iz ostalih naselja sa cijelog područja općine Osmaci. Iz naselja Jusići i Dugi Dio stigli su autobusi povratnika iz ovih mjesta koji imaju istu historiju i iskustva kao i mještani Mahale.

mahala svecana akademija dani povratka004

Prisutnima su se obratili federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice dr.Edin Ramić Muftija tuzlanski Vahid ef.Fazlović, Ismet Mešić vršilac dužnosti načelnika Kalesija kao i Enver ef. Alić glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, svima njima su uručene i simbolične zahvalnice od strane organizacionog odbora ove manifestacije.

Mi činimo sve kako bi osobama koje su se vratile i koje namjeravaju živjeti na ovim prostorima pružili perspektivu i bolje sutra. Cilj je stvoriti održivi povratak i zadržati mlade, rekao je Edin Ramić federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Moramo čuvati poštovanje prema tom velikom ljudskom činu. Ovo je prilika da se zahvalimo i ohrabrimo sve one koji su se vratili na svoja ognjišta, poručio je Vahid ef. Fazlović – muftija tuzlanski.

dani povratka ZAHVALNICE

mahala dani povratka MABIFESTACIJA
Uz generalnog pokrovitelja Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice, manifestaciju su podržali i općina Kalesija, Muftijstvo tuzlansko, Medžlis IZ Zvornik, Medžlis IZ Kalesija, Oružane snage BiH i drugi.


(NKP.ba)

PODIJELI