PODIJELI

U  „Divanhani“ kalesijskog Medžlisa, koja je bila ispunjena do posljenjeg mjesta, u petak (14.12.) je održana promocija knjige „Beskrajna svjetlost – MUHAMED A.S.“, mislioca i pisca Fethulaha Gulena.


Riječ je knjizi  koja je prevedena na 30 jezika, a kao školski udžbenik se koristi u velikom dijelu islamskog svijeta, uključujući i čuveni Univerzitet El-Azhar.
Gulen važi za jednog od najozbiljnijih živućih islamskih mislilaca i pisaca, a u svojih 60 djela je obuhvatio skoro sve islamske teme, kroz svoja djela često nudeći rješenja za probleme današnjice.

Dvotomnu knjigu o životu Poslanika, kalesijskoj javnosti su prezentirali; Glavni imam MIZ Kalesija ef. Enver Alić, tuzlanski Muftija mr. Vahid ef. Fazlović, te mr. Mustafa Prljača, koji je ovu knjigu preveo i prilagodio našem jeziku.
Inače, važnost ovoga djela je uveliko prepoznala IZ BiH, koja je suorganizator promocija ove knjige širom Bosne i Hercegovine.
Kako se moglo čuti od promotora ove knjige, i oni koji za sebe mogu reći da znaju mnogo o Poslaniku a.s. u ovoj knjizi mogu saznati neke nove detalje, koje Gulen u ovom djelu iznosi na poseban i jedinstven način.

Glavni imam kalesijskog Medžlisa, Enver ef. Alić, se osvrnuo na rad Fethulaha Gulena, o njegovom autoritetu u svijetu, te njegovoj težnji da svoje znanje prenosi drugima, naročito mlađima.
Mr. Vahid Fazlović je naglasio da je knjiga o Muhammedu a.s. zapravo jedna vrsta govora o svim Poslanicima. Gulen je knjgu pisao veoma studiozno, a sam naziv „Beskrajna svjetlost“ nije slučajan, jer je sveukupan poziv islama put svjetlosti, a i sam Poslanik je bio „svjetlost“ u vremenu u kojem je živio, a svojim riječima i postupcima osvjetlio život generacijama poslije njega.
Prisutne u „Divanhani“ je oduševilo izlaganje mr. Mustafe Prljače, koji se najviše družio sa ovom knjigom. Prljača je naglasio da je ovo knjiga koju ne možete samo pročitati, nego ćete nakon toga imati potrebu da se vraćate na neke rečenice i misli koje Fethulah Gulen provlači kroz govor o životu Poslanika.
Prljača je govorio i o fenomenu Objave, a prema reakcijama prisutnih, MIZ Kalesija bi u skorije vrijeme mogao organizovati predavanje upravo na ovu temu.

Pogledajte foto zapis…

– O Fethullahu Gulenu, kao i o djelu “Beskrajna svjetlost” više možete saznati  OVDJE.

(NKP kalesijski.com)

 

Pratite Nezavisni Kalesijski Portal na Facebooku

PODIJELI