Foto&Video/ U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije: Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških...

Foto&Video/ U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije: Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL

1247
0
SHARE

Pratite NKP.BA na Facebooku

Dvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona.
A onda i sklopljeno drugarstvo. Organizatori obje lige bili su zadovoljni utakmicom i kompletnim programom a stigli su obići Kalesiju i susjednu Tuzlu.

AKOL (Kalesija, BiH) – AKL (Niš, Srbija) 83:51

  • – Više informacija o AKOL-u, kao i FOTO GALERIJU sa utakmice AKOL – AKL možete pogledati na Facebook stranici AKOL.

No krenimo redom.

Utakmica je odigrana u poslijepodnevnim satima.
Prethodio joj je kratki program u kojem su se publici i igračima obratili načelnik općine Kalesija, Sead Džafić, predsjednik Sportskog saveza ove općine, Muhamed Avdić, i Ibrahim Aljić, prvi čovjek jedinog košarkaškog kluba u Kalesiji.
Aljić je pored pozdrava nakratko skrenuo pažnju na dvoranu MSŠ Kalesija, gdje je se i odigrala utakmica, i koja vapi za renoviranjem. No, barem su oni, zajedno sa momcima iz AKOL-a popravili dio parketa kojeg je oštetila poplava, obruče i nabavili nove mrežice i lopte, za što je novac obezbjedio federalni ministar za raseljene osobe, Edin Ramić, koji je ujedno bio i pokrovitelj ovog događaja.
Ministar Ramiić također doniorao opremu za mlađe kategorije KK Bosna.

Nakon toga, pristupilo se izvođenju himni. Gosti iz Srbije su osjetili srdačnost mnogobrojne kalesijske publike koja njihovu himnu pozdravila dugačkim i gromoglasnim aplauzom.
Usput su jedni drugim uručili prigodne poklone, sliku Kalesije i statuu cara Konstantina po kojem je Niš i poznat, sve u sklopu učvršćivanja ovog prijateljstva.

Sama utakmica, počela je podbacivanjem lopte načelnika općine nakon čega su obje ekipe krenule snažno.
Na šut i svježinu, gosti iz Niša su prvu četvrtinu riješili u svoju korist. No onda su domaćini stisnuli gas pa natrpali koš protivnika u čemu su prednjačili Arnautalić i Pejić. Ovaj dvojac je izveo i najatraktivniji potez na utakmici kada je izveo aley oop zakucavanje što je podiglo na noge sve prisutne u sali. Arnautalić je utakmicu završio sa 17 poena a pratili su ga Aleksandar Pejić sa 15 i Admir Karić sa 14 poena.
U Niškoj ekipi se istakao Vladimir Deličić koji je isporučio 20 poena dok je 15 koševa dodao Jugoslav Radivojević.
Utakmica je riješena u drugom periodu igre, kada su se domaćini u jednom momentu odvojili na 20 poena razlike pa su ostatak utakmice odigrali čuvajući rezultat koji je na kraju glasio 83:51 u korist ekipe iz Bosne i Hercegovine.

Treba spomenuti da su na poluvremenu kratke utakmice odigrale najmađe kategorije KK Bosna.

Nakon utakmice, momci obje ekipe zajedno sa gostima, uputili su se ka “Konobi Bosna” gdje su ručali uz šalu i smijeh. Bilo je tu i sportskog podbadanja a revanš je zakazan za narednu godinu u Nišu.
“Petu četvrtinu” su proveli u lokalu Barok u Tuzli, gdje su momci iz Niša i prenoćili a usput su stigli obići i ovaj grad, fotografisati se i upoznati njegovu bogatu historiju.
U nedjelju su se nakon oproštajne šetnje i kafe uputili ka Nišu uz čvrsto obećanje da će ovi susreti biti tradicionalni.

Dotle će momci iz AKOL prvenstva razmišljati isplati li se nakon pet godina, volonterski organizovati ovu ligu u Kalesiji i neuslovnoj dvorani. Ademir, Jasmin i dva Admira su naporno radili da ovu specifičnu ligu, prvu i jedinu u BiH održe poptu davljenika, nakratko iznad vode sa dubokim uzdasima. Hoće li u tome uspjeti, vrijeme će pokazati.

Podsjećamo da se prva utakmica između ove dvije ekipe odigrala prošle godine u Nišu a slavili su domaćini. Novu utakmicu zakazali su za narednu godinu u isto vrijeme i u tom prelijepom gradu, tik nakon završetka njihovog prvenstva.
No, Kalesija, iako nije košarkaški grad, pokazala je da i ovako malo mjesto usitinu može organizovati veliki spektakl.
Na redu su lokalne vlasti da pomognu razvoj amaterskog sporta, čiji je simbol AKOL, čak u cijeloj državi i pomognu renoviranju dvorane. Zainteresirane i vrijedne momke imaju, idući potez je na njima.

Pratite NKP.BA na Facebooku

(NKP.ba)