PODIJELI

Nakon što smo u srijedu navečer (13.maja) objavili fotografije našeg čitaoca na kojima se jasno vidi uništavanje javnog dobra u kalesijskom naselju Dubnica, očekivali smo promtnu reakciju iz općinske inspekcije, ali i reakcije korisnika puta.
Pored iskopavanja zemlje bez dozvole na javnoj površini, uništen je asfalt na putu koji je nedavno urađen, kao i sadnice bora na mjestu iskopavanja.

Općinska inspekcija je mogla po službenoj dužnosti, odmah po saznanju, izaći na lice mjesta, baš kao i policija – ali to nisu uradili.

Zanimljvii su bili i komentari javnosti, gdje se tema prebacuje na “kvalitet asfaltirane površine”, ali svakako da je i to zanimljiva tema. Bez obzira što niti jedna asfaltirana površina ove kategorije puteva ne bi izdržala robusnu mašinu, treba pomenuti i to da je nadzor nad istim poslovima vršila Općina.

O akterima ovog čina nismo pisali, iako je autor fotografija naveo ime i vlasnika firme, ali taj dio posla neka utvrdi policija i inspekcija.

Na lice mjesta je mogao da izađe bilo koji građanin Kalesije, te konstatovati stanje, koje je slično kopanju zemlje (nasipa) i kamena “ispod” naselja Sarači, ili pak na brdu Vis – odvozi kamen na privatna imanja.

  • Niti jedan od 27 vijećnika u OV Kalesija nije osjećao potrebu da izađe na lice mjesta.
    U petak (15.maja) na ovu lokaciju je otišla Hasiba Kurtić, zastupnica u Skupštini TK.

Očekuje se da policija sprovede istragu, a da općinska inspekcija nakon dopisa iz PS Kalesija izađe na lice mjesta i utvrdi navedene okolnosti, i postupi u skladu sa zakonom, koji bi trebao biti isto za sve, te na taj način da primjerom iz prakse se građanina pokaže da je zakon isti za sve, te da se ne postupa po općepoznatoj paroli “neko ne može ni vanjski Wc napraviti a da ne dođe inspekcija, dok neko može pomjerati brda i graditi zamkove i da ne bude predmet inspekcijskih radnji”.

  • Ovaj slučaj je prijavila i Policijskoj stanici u Kalesiji, o čemu je pisala i na svom Facebook profilu.

“Ovo što vidite na fotografijama je uništena društvena imovina. Kada sam vidjela slike na NKP otišla sam juče da pogledam i ne mogu objasnit kako sam se osjećala. Moram napomenuti da mi koji živimo u okolnim selima često odlazimo u taj kraj, šetamo, beremo čaj itd, jer je priroda prelijepa. Ovo je Dubnica, neposredno prije Islamskog Centra i zamolila bih sve koji mogu otići, da odu i uvjere se. Mnoge stvari će vam biti jasnije. U prostoru od jedan kilometar ćete naći i ovo što vidite i to što je iskopano, kamen i zemlja se uzima sa društvene površine i ugrađuje na privatne posjede. Ovaj asfalt je urađen prije otprilike 2 godine i svima je dobro došao ali eto više ga nema. Zanima me da li ljudi stvarno misle da ako imaju privatne zamkove, privatne parkove i jezera da će živjeti vječno a svi smo jednom nogom u kaburu. Osim asfalta uništene su sadnice bora koje su bile tu gdje je iskopana zemlja a zasadilo ih je preduzeće Šume TK.
I samo još da kažem da sam jutros nazvala dežurnog policajca Policijske uprave Kalesija i prijavila, sramota bi bilo praviti se da ništa nisam vidjela.“ –napisala je Hasiba Kurtić na svom Facebook profilu.

Saznajemo da je Hasiba Kurtić nakon prijave boravila u PS Kalesija kako bi dala izjavu, jer prijavu nije željela prijaviti kao anonimnu.

Svakako da pozivamo građane da ovakve i slične radnje prijave policiji i inspekciji, a svaki građanin može biti “medij” i izvršiti neku vrstu pritiska čak i objavom na društvenim mrežama, što može biti signal i alarm nadležnima da reaaguju u skladu sa svojim zakonskim obavezanama i procedurama.

  • Danas (nedjelja, 17.maj) smo posjetili ovu lokaciju. Radovi su prekinuti, ali je ostala uništena površina asfalta. Put je prilično oštećen, a ukoliko uskoro ne bude sanirano, prijeti potpuno uništenje istog.

(NKP.ba)

PODIJELI