PODIJELI

Iste one koji godinama unazad ispraćaju našu djecu u svijet, naše očeve, braću, sestre, komšije, naše prijatelje i rođake.

Iste one, koji se uvjek pozivaju na prokleti rat! Kad god im se fotelja zatrese, kad god se pojavi neko, iz istog ”reda naroda” ko javno ukaze i osudi svo to njihovo političko mešetarenje i javašluk.
Ti isti su ispraćali i odma posle prokletog rata! Kad su kao predstavnici svoga naroda preuzeli vlast u miru, umjesto da grade državu, njene institucije, jačaju njenu nezavisnost, privredu i ekonomiju, oni su pohrlili da zajašu funkcije nedodirljivih, odakle su neometani bilo kojim višim organom ili upravom pohrlili da privatizuju i po akcijskim cjenama podijele i raspordaju sve ono što je činilo privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine u sastavu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

One Bosne i Hercegovine koja je imala svoj udio u milijardama maraka na mnoštvo štednih računa Europskih banaka. One Bosne i Hercegovine koja je imala svoja preduzeća, koncerne, nekretnine, hotele, rafinerije, luke i ostalo u susjednim federalnim jedinicama. Pogotovo u Hrvatskoj, gdje zadnjih godina ministar pravde ispred HDZ BiH, pokreće pitanje povrata imovine u vlasnistvo Bosne i Hercegovine koja se nalazi u Hrvatskoj. Vjerovatno razmišljajuci o tome kako je možda čak ta imovina i trgovana za nesto nesto sitno Hrvatske imovine u Bosni i Hercegovini izmedđu vlastodržaca sa obije strane. Što svakako nije pravedno niti prema jednom narodu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. U tom vremenu narod su ostavili da čeka gibiru od raznoraznih dobornamjernih humanitarnih kao i internesnih fondacija i organizacija. Koji su za kratko vrijeme ostvarili svoje interese.

Instalirajući svoje medije, nama strane političke i vjerske ideologije, koristeći Bosnu i Hercegovinu i stečeni utjecaj u njoj, stavljajući je na sto bliskih nam i dalekih svijetskih igrača, za raznorazne geopolitičke dilove.

U zajednickom talu, krenuli su prositi po raznim europskim fondovima, tapšući jedni drugima po ramenima dok su potpisivali kredite i mjenice da prehrane svoj najskuplji državni aparat u Europi , suvišnu administraciju i već upitne penzione i zdravstvene fondove, kao i da prelamaju postojeće kredite i zaduženja.
Idući često prema Rusiji i Turskoj po instrukcije, po slabasne donacije i loše trgovniske dogovore, jedni dovodeći oligarsku naftnu mafiju drugi Turske brendove i trgovačke lance koji prodaju od šnale do lokomotive na našem tržištu, dok od nas uvoze pokoju jabuku, govedo i tursite. Tamo skupljaju iskusva i modele političkih oligrahija i porodičnih dinastija koje polahko preslikavaju u Bosni i Hercegovini.

Ispraćali su i onda kada je Europaa skontala da je izlazak iz krize nova jeftina radna snaga sa Balkana koja želi raditi i ostvarivati svoja prava u socijalno uređenim društvima i državama, koje brinu o svojim stanovnicima, radnicima i onim koji su u potrebi. Digli su svoje zastore i bodljikavu žicu sa granica i objeručke nas prihvatili.

Čelnici Bosne i Hercegovine i njenih teritorijalnih jedinica ponovo ispraćaju u svijet njene sinove i kćeri, ponovo ne pružajući niti jednu rijeć nade prema onima koji su se već sopakovali ili čekaju svoju priliku za odlazak vani, niti riječ nade u bolje socijalne i ekonomske uslove u svojoj domovini, realne ideje i projekte za zaspošljavanje omladine, smanjenje rekordnog broja nezaposlenosti čije brojke česti kriju, zamazuju ili napumpavaju sve u zavisnosti od koga posuđuju i traže pare.
Ne pokazujući niti najmanji interes za reformu pravnog sistema koji brani ratne zločince, ratne profitere i ljude sa međunarodnih crnih listi koji se šprdaju s njima dok povlače konce na najvišim fukncijama.
Ljudi koji su trebali pokrenuti i sprovoditi sve te procese nacionalnog interesa, odbraniti državu, ujedno radeći na nadolazećim problemima, tražiti rješenja i stratgije za pandemiju i ekonomsku krizu koja nadolazi. Ti odgovorni su uhvaćeni u, blago rečeno, mutnim radnjama, uspješnoj primjeni IMT stragije u javnim nabavkama, gdje su u još ne razjašnjenoj piramidalnoj šemi, u saradnji sa malinarima i poljuprivrednicima, nabavili tamo neke loše respiratore iz Kine sa internet stranice Alibaba, i iste podvalili svome narodu uz ko zna kakvu zaradu.

Ignoriše se cijela priča, ponekad se pozovu na neka ranjavanja u ratu, pripadnost Armiji ili se mahne sa imenom nekog od časnih nam šehida.

Znaju već da im nije prvi put, narod će zaboravit. Predizborna je kampanja, glasno će se vikati sa bine, izmišljati će se šizofreni napadi na časne šehide, ratne generale i komandire, zanemariti ili minimalizirati sve časne žrtve rata ostalih naroda. Neke od ratnih heroja i branioca Bosne i Hercegovine, iz reda drugih naroda, prozvat će četnicama, podstičući govor mržnje prema njima, pa čak i prijetenje i napade na njihovu privatnu imovinu.

Njihova sudbina je sada u našim rukama. Strah koji osjećaju pokazuju u svojim govorima, na okupljanjima, gdje pokušavaju ljudima podvaliti jos jednom ofucanu priču, o sebi kao žrtvi koju neko 25 godina sabotira, mrzi, ogovara i prijeti joj.

Trče nabrzinu da obezbjede svoje vlastite biznise, da pozapošljavaju članove poradica, rodbinu, podoban i poslušan stranački kadar, na funkcije gdje su im trenutno upereni lišajski interesi.
Žure da osiguraju svoje poslovne partnere kroz ugovore i namještene tendere dok zajedno pale mašine za nasipanje kamena i asfaltiranje. Razmotavaju kablove uličnih rasvjeta, vodovoda, obilaze i slikaju se lokacijama, gdje nisu kročili predhodne 3 godine. Širokogrudno daruju vjerske vođe i zajednice koje šute ili aminuju na njihovo očito zlo.

Lokalnim zajednicama uglavnom vladaju lokalni tajkuni i moćnici. Direktno kroz pozicije načelnika ili indirektno kroz finasiranja kampanja, kupovinom glasova kao i ucjenama prema svojim radnicima, uz direktivu za koga kandidata i koju stranku će da glasaju, oni i njihove porodice, koje oni darežljivo prehranjuju. Još jednom ignorišući se na osnovna ljudska prava i slobode.

Nekada su kupovali firme za marku, sada teško mogu pronaći pokoji glas ispod 50.
Razliku u cijenama će naplaćivati uz kamate, kroz naredne 4 godine.
U te naredne 4 godine, trudit će se svim silama da zadrze ”status quo”.
Progonit će se svi strani investitori, oni koji bi mogli podići cijenu i uslove rada, koji bi uspostaviti bilo kakvu tržišnu konkurentnost. Strani investitori koji bi mogli biti alternativa njihovim ucjenjenim radnicima.

Na svijetu postoji preko 5000 razlicitih nacionalnosti i etničkih grupa, samo 195 od njih ima svoju državu i domovinu.

Bosna i Hercegovina je jedna od država Evrope sa gotovo neprekinutom historijom kao geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180. i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanlijskom Carstvu, od 1878. do 1918. u sastavu Austro-Ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ.
Bosna i Hercegovina nije nastala 90′ godina prošlog vijeka, kako neki žele da nam kažu.
Bosna i Hercegovina je podjeljena 90-tih godina prošlog vijeka!

15. novembra imamo moć, imamo priliku, da kaznimo one koji su dijelili Bosnu i Hercegovinu u ratu, tako sto ćemo izabrati one hrabre, časne i čestite među nama, one najbolje sto je Bosna rodila, da nam povrate našu čast koja nam je oduvjek i pripadala.

15. novembra imamo moć, imamo priliku, da kaznimo one koji su nastavili da dijele Bosnu i Hercegovinu u miru, one koji su krali od svoje domovine i svojih građana i one koji još uvijek kradu!

Izađimo na izbore!

(NKP.ba)

PODIJELI