PODIJELI

Jusuf Nurkić spada među sportiste koji gledaju mnogo dalje od terena i ne libe se komentirati teme pred kojima mnogi zatvaraju oči…

Dvadesettrogodišnji Živiničanin, koji u dresu Portland Trainblazersa igra svoju četvrtu i za sada najuspješniju sezonu u američkoj NBA ligi, i daleko od domovine pomno prati zbivanja u Bosni i Hercegovini.

Burne reakcije

Najnovije presude za ratne zločine počinjene u našoj državi, naišle su na burne reakcije u BiH i regionu.

Našeg košarkaškog asa naročito su iritirala i potresla nastojanja pojedinaca, koji bi željeli ne samo da minimiziraju nego i da, ako je kako moguće, prebrišu zločine i genocid koji je u periodu od 1992. do 1995. godine počinjen nad Bošnjacima.

Stoga je, kako nam je potvrdio, odlučio da, kao simboličnu podršku žrtvama, u svim narednim utakmicama najjače svjetske košarkaške lige na svojim patikama ima ispisanu poruku “Never forget genocide” (“Ne zaboravite genocid”).

– Već igram u patikama na kojima je napisana ta poruka. U svakoj sljedećoj utakmici bit će isto – rekao je Nurkić, koji nije želio detaljnije govoriti o ovoj temi, naglasivši da poruka dovoljno govori.

Sve isto

Emocije prema svojoj državi Jusuf nije mogao skriti i u nedavnom velikom intervjuu za čuveni američki sportski portal “Sports Illustrated”, koji je Jusufovu karijeru nazvao “putovanjem od anonimnog tinejdžera s Balkana do potencijalnog temelja NBA ekipe”.

– Zaplačem kad god odem kući, jer se ništa ne mijenja i svi su zaglavljeni u mjestu.

Sa 1.000 dolara mjesečno, u Bosni možete sjajno živjeti, sa 10.000, vi ste kralj – rekao je Nurkić, koji ove sezone blista kao startni centar Portlanda sa prosjekom od 15,1 poena, 7,7 skokova i 2,1 asistencijom po meču.

Sve imam u Portlandu

Nurkiću na kraju sezone, u junu, istječe ugovor s Blazersima, ali on kaže da bi volio ostati u Portlandu, u kojem je našao sve.

– Portland mi je dao sve što sam želio – grad, navijače, saigrače… to zvuči perfektno za mene. Ne želim da se ovo završi, želim biti ovdje – rekao je Jusuf.

 

 

(Avaz/ NKP.ba)

PODIJELI