PODIJELI

Mještani kalesijskih naselja Sarači i Miljanovci, svojim radom i zalaganjem, su zapušteni i zarasli šumski kompleks „Paljevine“ pretvorili u prelijepo izletište.

Očišćena je borova šuma, izgrađeno šest prelijepih šadrvana, sa ložištima, dovedena voda, izgrađen sanitarni čvor i pripremljen prostor na kojem se planira fudbalsko igralište. U narednom periodu planirano je asfatiranje lokalnog puta, izgradnja rasvjete i dječijeg igrališta.

Ideja za izgradnju izletišta pokrenuta je u vrijeme pandemije koronavirusa, u trenutku kada je dio mještana obližnjih naselja ostao bez posla govori Enes Zahirović, vozač autobusa i jedan od pokretača inicijative.

„ Nekolicina nas je pokrenula inicijativu da probamo nešto napraviti u rejonu „Paljevine“ koja se nalazi iznad naših naseljenih mjesta. Riječ je o prelijepoj borovoj šumi, koja je bila zarasla i zapuštena. Počeli smo sa čišćenjem rastinja i nakon prve akcije smo vidjeli da okolina poprima mnogo drugačiji i ljepši izgled. Zahvaljujući vlastim sredstvima mještana i naših ljudi u dijaspori započeli smo radove.
Akciju su podržali i privrednici iz Kalesije, vlasnici firmi ZUX 4, Šesi komerc, Obnova, Sonko i Bajro Čaušević, koji su nam donirali dio građevinskog materijala. Radove smo izvodili mi mještani i time smo uštedjeli značajan dio novca“, kaže Zahirović.

Iako su radovi još uvijek u toku, Zahirović ističe da je ponosan na svoje mještane i da pohvale stižu sa raznih strana.

„ Uređenje izletišta „Paljevine“ je nešto što nas čini sretnim i zadovoljnim. Iako radovi još nisu završeni mnogi mještani već dolaze na ovaj lokalitet sa svojim porodicama. Svi su pozitivno iznenađeni potpuno drugačijim i ljepštim prizorom. Prostor je idealan za šetnju kroz borovu šumu. Obezbijedili smo uslove da naši sugrađani mogu s porodicom ili prijateljima sjesti u natkrivene šadrvane, raspaliti roštilj, na ložištima, koja daju sigurnost da neće doći do požara. Obezbijedili smo vodu i sanitarni čvor. Poravnali smo teren i zasijali travu, nabavili golove za mali fudbal. Ostalo je još da postavimo ljuljaške, klackalice i sve ono zbog čega će se i naša djeca radovati na dođu na ovo izletište“, naglašava Zahirović, koji dodaje da je do sada kompletna investicija iznosila 17 hiljada KM.

Izgradnja izletišta „Paljevine“ dobija posebno na značaju ako se ima u vidu činjenica da je kompletno uređenje izvršeno vlastitim sredstvima mještana i donatora, bez budžetskog novca. Mještani Sarača i Miljanovaca se nadaju da će njihovi dosadašnji napori na uređenju izletišta i očuvanju prirode prepoznati nadležne općinske i kantonalne institucije i da će im pomoći prilikom asfaltiranja pristupnog puta i izgradnje ulične rasvete. Time bi prostor izletišta „Paljevine“ bio zaokružen i predstavljao bi jedno od najljepših i najuređenijih izletišta na području općine Kalesija.

(NKP.ba)

PODIJELI