PODIJELI

POVEZAN SADRŽAJ
Fabrika robota: Anomalije sistema školovanja
Windows generacija: Utjecaj interneta na mlade ljude

muamer djedovicPiše: Muamer Đedović

U ovom tekstu neću pisati o kalesijskom kriminalnom miljeu koji itekako postoji, nego o jednoj gorućoj temi o kojoj se već danima pa i mjesecima raspravlja u našoć Općini, a to je pitanja pasa lutalica.

Svjedoci smo sve češćih i češćih napada na naše prijatelje, kolege, učenike Osnovne i Srednje škole, kao i ostale građane. Da li je došlo više vrijeme da se nešto poduzme od strane vlasti, ili treba, po običaju, čekati da se desi neki teži, brutalniji, strašniji slučaj da bi se nešto pokrenulo.
Nažalost u ovoj zemlji stvari se pokreću samo kad se nešto ružno dogodi.

Lejla Alibašić učenica 3. razreda Srednje trgovačke škole u Kalesiji prije nekoliko dana bila je napadnuta od psa lutalice. Tako danas-sutra mogu napasti i mene, vas koji čitate, ili nečije još mlađe dijete.
Možda je naslov ovog teksta više krupulozan, ali prema personalnom mišljenju realno opisuje situaciju. Čopar pasa se kreće uglavnom rutom od Osnovne ka Srednjoj školi, u blizini lokala za hranu.
Svi mi koji smo iz Kalesije stalni smo svjedoci ove situacije u našoj ambulanti postoji plakat na kojem piše koji su znaci bjesnila kod pasa. Između ostalog, piše da je znak bjesnila kod psa taj da mu smeta jaka svjetlost i zvuk.
Mnogobrojni kalesijski psi trče za automobilima, očigledno jer im smeta zvuk motora.
To je sigurno dokaz da su psi sa naših ulica uveliko bolesni, te da hitno treba nešto poduzeti povodom ove situacije.

Lično smatram da na našoj Općini ima previše neiskorištenog prostora koji je u vlasništvu lokalne vlasti, koji bi se mogao iskoristiti kako bi se napravio azil za pse. Za izgradnju azila nisu potrebna veća novčana sredstva, a moglo bi se zaposliti i nekoloiko osoba na održavanju.
Izgleda dok pas ne ugrize nekog od vladajućih čelnika da se neće poduzimati ništa.

psi lutalice kalesijaJoš više zabrinjava i sve veći porast pasa, kojih je iz dana u dan sve više. Kreću se u grupama od kojih niko ne može ostati ravnodušan.
Postoje određeni komentari koji se vežu uz ovu priču od dpojednih osoba koji kažu “Šta vam smetaju psi, pustite ih da žive i oni su živa bića”. Naravno da se slažem ne treba ubijati pse, ali im treba pronaći odgovorajuće sklonište u skladu sa potrebama.
Ljubav prema psima i ostalim životinjama ne podrazumjeva da se one puste na ulicu i da ugrožavaju građanstvo.

Evidentno je da se banda pasa neće sankcionisati dok banda iz zelenog dvora (aluzija na zgradu Općine ) ne angažuje po ovom pitanju.

 

Piše: Muamer Đedović
(NKP.ba)

PODIJELI