PODIJELI

Koliko su građani općine Kalesija sigurni čak i u svojim kućama je pitanje koje bi ovih dana trebao da postavi svaki stanovnik na području ove općine.

Prije godinu i pol prilikom prezenacije Informacije o stanju sigurnosti na području Općine Kalesija se govorilo u superlativima, a velike zasluge su pripisivane pripadnicima PS Kalesija, koji su podcrtali da je smanjen broj svih vrsta prekšaja i narušavanja javog reda i mira.
Godinu dana kasnije Informacija o stanju sigurnosti u Kalesiji je potpuno drugačija, pa je vijećnicima u Općinskom vijeću Kalesija poslata informacija koja može zabrinuti svakog stanovnika ove općine, a svakako biti “poziv” i ohrabrenje onima koji su skloni krivičnim djelima.

Za razliku od prethodnih godina kada su predstavnici PU Kalesija bili na sjednicama OV Kalesija kada se pred vijećnicima nađe ova informacija, evidentno je izbjegavanje od strane aktuelnog rukovodstva, koji se nisu udostojili niti da dođu sjednicu, te eventualno odgovore na neka pitanja vijećnika, koji su predstavnici naroda, i kojima se građani često žale na probleme sa kojima se PU Kalesija očigledno ne može nositi.

Na ovo je upozoravao vijećnik Mujo Mujkić, koji je na sjednici OV pitao zbog čega nema predstavnika PU Kalesija, da objasne građanima koji su razlozi za poražavajući izvještaj, i postoji li plan kako to riješiti.

Iako OV, odnosno vijećnici, nisu nadležni organ nad radom policije, i da usvajanje Informacije, ili “obaranje” iste, nema pravne posljedice za rad PU, svakako da je to izuzetno značajno, jer vijećnici kao predstavnici građana daju “ocjenu” rada onih koji su zaduženi za red i mir.
Interesantno je pomenuti da aktuelna većina u OV Kalesija okupljena oko načelnika S.Dž. ne vidi ništa sporno u poražavajućem izvještaju…
Svakako da se nekom drugom prilikom može govoriti o i razlozima njihove šutnje, jer je i građanima više nego evidentno da nisu svi isti pred zakonom.

  • Kako saznaje NKP.BA, samo u proteklih mjesec dana na području općine Kalesija je počinjeno više od 30 krivičnih djela.
    Pred sami bajram u neposrednoj blizini centra Kalesije, odnosno nedaleko od Policijske stanice, je “obijeno” nekoliko kuća, a nezvanično saznajemo da se radi čak o šest kuća, a istog dana i u Dubnici.
    I prije toga su se dešavale teške krađe, a isto je nastavljeno i nakon Kurban bajrama, a saznajemo da su na meti bile porodične kuće i poslovni prostori, te da je tom prilikom, između ostalog, otuđena velika količina novca.

Građane pozivamo na dodatnu dozu opreza, pogotovo za vrijeme godišnjih odmora kada kuće ostaju bez nadzora.
Zbog epidemiološke situacije ove godine skoro da nema dolaska dijaspore, pa su i njihove kuće obično bez nadzora, te se svakako preporučuje da u narednom periodu zaduže osobe od povjerenja da vrše nadzor.

Nadamo se da će usljed pandemije i policijski službenici, koji su svakako izloženi svakodnevnom riziku, imati priliku da rade svoj posao na adekvatan način, za šta će svakako trebati da se određene stvari poslože i u PU Kalesija, prije svega kada je u pitanju relacija, odnosno saradnja, između OKP (Odjeljenje kriminalističke policije) i rukovodstva PS.

(NKP.ba)

PODIJELI