PODIJELI

Kako stvari stoje Općina Kalesija će po prvi put nakon skoro dvije decenije biti u deficitu kada je u pitanju Budžet. Narodski rečeno, općinsko rukovodstvo predvođeno načelnikom je trošilo više nego su prihodovali.
Deficit/minuse u Općini će građani da osjete tek naredne godine, a ove informacije se od februara 2021.godine i mnogobrojnih izvještaja o utrošku u prethodnoj godini više neće moći sakrivati od građana.
Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da će, ukoliko ne budu mogli isplatiti novac izvođačima i dobavljačima, uslijediti tužbe koje mogu dovesti i do blokade računa.
Plate uposlenika Općine, kao i javnih preduzeća i ustanova, bi veoma brzo mogle doći pod znak pitanja.

Nažalost, to je već počelo, a tome svjedoče uposlenici Komunalca koji su se obratili na adresu portala NKP.ba, moleći da se objavi priča o ovom problemu, uz “preklinjanje” da se ne pominju njihova imena. Vele, ovo se trebalo riješiti mnogo prije predizborne kampanje, jer sada neko može tumačiti da je njihov protest naručen, pa pozivaju sve one koji su spremni reći takve stvari da se zapitaju – kako bi oni postupili da im kasne tri plate i da je preduzeće u kojem rade na ivici propasti!?

  • KP “KOMUNALAC” Kalesija prva žrtva politike načelnika Džafića i kupljene vijećničke većine!?

Naime, radnicima KP “Komunalac” Kalesija kasne 3 (tri) plate, a radnici ovog preduzeća uveliko razmišljaju da stupe u štrajk.
Jedna zaostala plata je iz perioda od prije 4 godine, koja se, kako kažu radnici, “vukla”. Ali su evidentni problemi u protekle 4 godine, a naročito zadnjih mjeseci kada je svakom uposleniku postalo jasno da je preduzeće dovedeno do gašenja, a radnici odavno imaju informaciju da je sve izvjesnije i blokiranje računa preduzeća, zbog čega rukovodstvo zadnjih dana često boravi na bijeljinskom Sudu, pokušavajući da prolongiraju blokiranje računa zbog duga prema regionalnoj deponiji “Crni vrh”.

Radnici su u mjesecu septembru dobili tek junsku platu.
Plata za uposlenike Komunalca obično bude u periodu od 15. do 20. u mjesecu, a u oktobru to nije slučaj. Pošto su već na pragu novembra, radnici su u ponedjeljak htjeli stupiti u štrajk, te odbiti da kamionima izađu na teren. Prije svega zbog građana Kalesije, ali i zbog još jednog obećanja rukovodilaca da će isplata plata biti završena, odustali su od toga.
Ipak, kako su potvrdili neki od radnika Komunalca, koji su dotjerani “do zida” jer nemaju novca da pokriju osnovne životne troškove svoje porodice, troškove školarine, kredite (…) ukoliko plata ne bude isplaćena do kraja mjeseca oktobra – slijedi štrajk.

Prema riječima uposlenika, dugo vremena su nasjedali na priče aktuelnog načelnika Općine, direktora Komunalca i njihovih “satelita”, koji su svadnevno plasirali priču kako je preduzeće u problemima zbog ranije vlasti koja je preuzela obavezu plaćanja odvoza smeća na regionalnu deponiju van Općine Kalesija, ali je istina sasvim drugačija.
Vele da i sami svjedoče da druge općine, iz udaljenijih mjesta,  dovoze otpad na istu lokaciju, a postavlja se i pitanje kako je isplativo i odlagati otpad iz Brčkog na ovu lokaciju, a Kalesiji, udaljenoj 15 km od deponije, eto, nije.
Pored svega toga, stariji radnici konstatuju da je “san” svake općine/grada voziti otpad van svoje teritorije.

Ono zbog čega su radnici koji su na terenu posebno ljuti, jeste činjenica da nema novca za njihovu mizernu platu, a općinski načelnik je preko svog direktora preduzeća uposlio dva aktuelna vijećnika, koji, kako kažu uposlenici, i sami ne znaju šta im je opis posla. Sve kako bi ima većinu u Vijeću, a osim što su poljuljali ionako lošu atmosferu u preduzeću, Općina godišnje subvencionira Komunalac, a visina subvencije je, otprilike, cifra koja košta građane Kalesije da se dva vijećnika “uhljebe”.
Pored dva vijećnika, još nekoliko stranačkih poslušnika je dobilo posao, a radi se oo osobama koje su često odustne sa posla, a u toku ove predizbone kampanje su u radnom vremenu na terenu u sasvim drugoj ulozi u odnosu na onu za koju su prijavljeni u preduzeću.

Radnicima su sumnjive brojne radnje direktora i općinskog načelnika, prije svega kada je u pitanju nabavka opreme. Nedavno je, vele radnici, nabavljen kamion od 80.000 KM, a kamion sličnih karakteristika se prodaje i po cijeni manjoj od 10.000 KM.
Ne ulaze u zakonske regulative vezane za javne nabavke, ali svakodnevno svjedoče brojnim neregularnostima.
Popravke kamiona su vršile osobe i iz drugih Općina, a i sami vozači bi se iznenadili kada čuju da su vršene popravke na vozilima, a nerijetko se to “radilo” (?!) nedjeljom, kada vozači i drugi uposlenici nisu tu.

  • Ovo je samo dio problema o kojima su za portal NKP.ba (Nezavisni Kalesijki Portal) govorili neki od radnika.
    Vele da ima dosta problema, ali da prije svega žele svoje plate. U suprotnom, već od početka narednog mjeseca, od ponedjeljka, bi mogli stupiti u štrajk.

    Svakako da ćemo i dalje pratiti situaciju, a očekujemo i reakciju KP “Komunalac”, a svoju reakciju, zvaničnu, mogu poslati na e-mail; redakcija.nkp@gmail.com
    Neminovno je da će “sateliti” aktuelne vlasti se oglasiti, ali bi bilo dobro da to uradi i zvanični predstavnik kompanije, kako bi svakako ovu temu mogli razriješiti, ali i dodatno istražiti.

Ukoliko aktuelni načelnik obnovi svoj mandat, vjerovatno bi bila nastavljena agonija ovog preduzeća.
Promjena načelnika i direktora bi sigurno dovela do drastičnih promjena, a prije svega bi bilo neminovo izvršiti reviziju poslovanja preduzeća u protekle 4 godine, a tragom toga i “zaviriti” i u ranije poslovanje.

(NKP.ba)

PODIJELI