Konačna odluka: Dom naroda PSBiH jednoglasno prihvatio povećanje praga za ulazak u...

Konačna odluka: Dom naroda PSBiH jednoglasno prihvatio povećanje praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 KM

291
0
SHARE

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici jednoglasno prihvatilo da prag za ulazak u PDV sistem bude povećan sa 50.000 na 100.000 KM. Time je omogućena primjena ove ove odluke.

Ovo je dobra vijest za privrednike, posebno za obrtnike, koji mogu imati godišnji obrt do 100.000 KM bez plaćanja PDV-a.

Povećanje spomenutog praga je značilo izmjene Zakona o PDV-u, a koje je ranio prihvatio Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ove izmjene su predložili parlamentarci SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Kao razlog zašto smatraju da je potrebno povećati ovaj prag naveli su “inflatorna kretanja i rast cijena robe u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period”.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) je izjavio da će se ovim olakšati za 6.200 obveznika te da će državni prihodi biti manji za 25 miliona KM. Kompanije tvrde da će im poslovanje biti znatno olakšano.

  • —- Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda PS BIH, je po ovoj tački dnevnog reda pozvao kolege da glasaju za ovaj zakon, koji će itekako pomoći velikom broju građana, konkretno više od 6.000 manjih obrta.
    Izmjena ovog zakona pokazuje da zajednički dogovor u interesu građana može biti postignut bez “nagurivanja”, bez obzira od koga bio predložen.

 

 

(VaseVijesti/ nkp.ba)