Srpski odbornici u Srebrenici smijenili bošnjačkog zamjenika načelnika jer obilježava praznike BiH

Srpski odbornici u Srebrenici smijenili bošnjačkog zamjenika načelnika jer obilježava praznike BiH

302
0
SHARE
  • Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica jednonacionalno je izglasan opoziv i smjena zamjenika načelnika Hamdije Fejzića. U glasanju nisu učestvovali odbornici iz reda Bošnjaka, a kao jedan od razloga smjene je navedeno obilježavanje dva državna praznika.

Za opoziv i smjenu Fejzića tokom sjednice, koja je održana na prijedlog načelnika Mladena Grujičića, je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici iz reda Bošnjaka nisu željeli učestvovati u tome, napustivši sjednicu. Shodno tome, odluka o smjeni Fejzića donesena je jednonacionalno.

“Razlozi za smjenu su blago rečeno smiješni, jer je u obrazloženju za smjenu koje je došlo od načelnika navedeno da nisam prisustvovao sjednicama i kolegiju Skupštine, što nije tačno. Drugi razlog je da sam ja kao zamjenik načelnika učestvovao u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. To znači da nama neko u Srebrenici, Bošnjacima, hoće da određuje šta možemo i hoćemo slaviti, koje datume i praznike”, kazao je Fejzić.

Fejzić je naveo da je u proteklom periodu radio za dobrobit lokalne zajednice.

“Iza sebe imam rezultate i ponosan sam na ono što sam kao Bošnjak i funkcioner u izvršnoj vlasti radio. Uspjeli smo da potpišemo važne sporazume kao Općina sa vladama Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, donijeli značajna finansijska sredstva u ovu izrazito nerazvijenu općinu”, ističe Fejzić.

Dodaje da je ovo loša poruka Bošnjacima u Srebrenici.

“Ovo je čisto demonstriranje sile. Smatram da je to loša poruka. Smatram i da se međunarodna zajednica morala i mora uključiti na sve ovo”, smatra Fejzić.

Istog mišljenja je i predsjednik kluba “Moja adresa: Srebrenica” u Skupšini opštine Srebrenica Almir Dudić.

“U nekim proteklim periodima međunarodna zajednica se itekako uključivala kada je trebalo vršiti pritisak na bošnjačke predstavnike. Sada nailazimo na šutnju, i neuključivanje. Znači li to da nas ponovo međunarodna zajednica izdaje i ostavlja na cjedilu. Nije prvi put”, istakao je Dudić koji je dodao i da članovi kluba “Moja adresa: Srebrenica” više neće učestvovati u budućem radu Skupštine opštine Srebrenica.

Dudić je pozvao i predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Salku Tursunovića i odbornicu Dželaludinu Nukić (DF) da ne učestvuju u radu tog zakonodavnog tijela.

Odlukom srpskih odbornika u Skupštini opštine Srebrenica za novog zamjenika načelnika imenovan je Momčilo Cvjetinović (SDS). Dosadašnja praksa kada je Srebrenica u pitanju bila je da ako je načelnik općine iz jednog, zamjenik načelnika je iz drugog naroda.

(NKP.ba)