PODIJELI

Nedavno smo na našem portalu predstavili Adnana Zulića, mladog fudbalera tojšićke Sloge koji je svojim golom donio veliku pobjedu Sloge u komšijskom derbiju protiv rivala iz Kalesije.
Veliki doprinos u toj utakmici je imao i najmlađi igrač ekipe sa “Ade”, Mirza Bukvar.
Mirza je jedan od rijetkih fudbalera koji je od svojih prvih fudbalih koraka želio biti odbrambeni igrač.
Univerzalac u defanzivi, sa sjajnom tehnikom i pregledom igre, Mirza je protekle polusezone pokazao veliki potencijal, a ukoliko nastavi sa dosadašnjim radom, o ovom mladiću ćemo u skorije vrijeme pisati  kao igraču nekog od većih klubova u BiH ili van granica naše zemlje.

mirza bukvar  0Ime i prezime: Mirza Bukvar
Mjesto rođenja: Tuzla
Datum rođenja: 04.02.1995.
Klub: FK Sloga Tojšići

Još jedan u plejadi mladih igrača FK Sloga Tojšići je Mirza Bukvar.
Mirza je još uvijek srednjoškolac, jako mlad ali ono sto pokazuje na terenu sasvim sigurno pokazuje odlike jednog iskusnog igrača. Mirza se po nečemu razlikuje od većine mladih igrača, a to je da mu je, za razliku od drugih, oduvijek bila želja da bude odbrambeni igrač. Kako sam kaže, sviđa mu se ta vrsta odgovornosti, iako možda nije često u poziciji da postigne neki gol, sigurno često može da pomogne svojoj ekipi u defanzivnim zadacima i tako spriječi pogodak, što sasvim sigurno ima i vrijednost postignutog gola.

Svoje prve fudbalske korake započeo je u sadasnjem klubu FK Sloga Tojšići, zatim prelazi u mlađe kategorije FK Rainci Gornji, da bi se ponovo vratio starom jatu, ali ovaj put kao prvotimac FK Sloga Tojšići, mada još uvijek ima pravo nastupa i za juniorsku selekciju ovoga kluba.

Dosada je bio dobitnik brojnih priznanja i nagrada.
2010. godine je proglašen najboljim kadetom na prostoru općine Kalesijai, a 2012. i najboljim juniorom Općine. U kadetskoj konkurenciji sa ekipom FK Rainci Gornji osvajio je i ligu TK 2010. godine, a 2011. godine i u konkurenciji juniora.
mirza bukvar  2
Bitno je napomenuti da je bio i jedan od najboljih igrača prve reprezentacije općine Kalesija u kategoriji juniora, koja je 2012. godine osvojila turnir pod nazivom “Bodensee Cup 2012.” u Njemačkoj.
Krajem te godine dobiva i poziv FK Sloga da se pridruži njihovim redovima, što naravno i čini i od tada je član ove ekipe, sto smatra za velikim napredkom u njegovoj karijeri.
Tu su ga srdačno dočekali svi, od uprave kluba, trenera, same ekipe te dali vjetar u leđa da napreduje i da se razvija u još boljeg igrača, a dokaz tome je da je uspio kao mlad igrač da se nametne i da postane jedan od standardnijih prvotimaca tima sa “Ade”.

U nedavnom derbiju, utakmici koja je nabijena emocijama, gdje se svaka greška skupo plaća, bilo je najavljeno da će utakmicu početi drugi i iskusniji igrač, međutim spletom okolnosti Mirza je dobio priliku.
mirza bukvar  3
“Trener me je izdvojio i rekao;  Mirza, danas počinješ, odigraj kako znaš i neće biti problema.
Naravno nemoguće je bilo da to prođe bez treme, čak i dan-dva prije utakmice, a kako se utakmica bližila , još i više jer ipak je to moj prvi derbi. Svjestan sam bio pozicije koju igram u ekipi, odgovornost je bila velika, pogotovo za mene kao najmlađeg igrača na terenu. Već na samom izlasku iz svlačionice imao sam samo jedan cilj, pobjediti! Igrati kao ekipa, hrabro, braniti plavo-bijele boje, igrati vrelog srca i hladne glave, za Tojšiće i navijače” Cincare” koji su bili naš 12 igrač, dati 100% od sebe. Kako je utakmica odmicala polako sam dobivao sigurnost, a trenutak kada smo postigli pobjedonosni gol se ne može riježima opisati. Euforija, adrenalin, neopisiva sreća koju smo podijelili sa navijačima. Ova utakmica je definitivno bila pobjeda mladalačke želje nad iskustvom i dokaz da se sve može postići upornim radom i zalaganjem” – priča Mirza Bukvar o svom prvom derbiju protiv velikog rivala iz Kalesije, FK Bosna.

Mirza je moderan profil defanzivca. Specijalista za sve defanzivne pozicije, od stopera, bočnog, pa do zadnjeg veznog. Krasi ga izuzetna borbenost, dobar skok, tajming, agresivnost, ali što je možda netipično za stopere – sjajna tehnika i pregled igre.
Sasvim je sigurno da ima sve potrebne kvalitete da postane vrstan defanzivac u nekom od većih klubova.
Nadamo se da će u tome uspjeti.


S.S.
(NKP.ba)

PODIJELI