PODIJELI

Na redu je šesto kolo koje nam za sada nudi derbi lige.
Na megdan izlaze stari sportski rivali, Neon i Cezam. Bit će to utakmica bogata elektricitetom i bespoštednom borbom. Obje ekipe su dovoljno kvalitetne da nam ponude sjajnu košarku.
No treba sačekati nedjelju i uživati u sjajnim igrama Mušanovića i Omerbegovića čiji će okršaj obilježiti ovaj susret.

Parovi 6.kola AKOL lige:
Vukovije – Baucentar (15h)
Orlando – MIllennium
Jala – Misir
Neon – Cezam
Tuzlafarm – Kosta Popov

VUKOVIJE AKOL IINOVI POČETAK

Šesto kolo otvara utakmica između Vukovija i Baucentra. Prvospomenuti su definitivni favorit ali Baucentar može iznenaditi. Pa ipak ne vjerujemo da će Adnan Hodžić i društvo dozvoliti bilo kakvo iznenađenje ovdje. U prošlom kolu su doživjeli neugodan poraz od Orlanda što ih je udaljilo od borbe za doigravanje, no Hodžić je ubacivši 15 poena pokazao da je utakmica u četvrtom kolu bila samo loš dan i da je spreman da povede ekipu u novu pobjedu. Vidjet ćemo kakav će njegov skakački učinak biti u meču sa ekipom čiji reket čuva Armin Jusić jedan od najboljih skakača lige a koji se odnedavno razgoropadio i u napadu. Nije ni Baucentar bez aduta. Sinan Sinanović nam je dužan još koju dobru partiju a vrijeme je i da se Anel Imširović probudi. Ukoliko momci iz Memića nametnu svoj ritam Vukovijama bit će ovo zanimljiv meč i moguće iznenađenje.

OBRATITI PAŽNJU NA : Od Hodžića se očekuje fenomenalna utakmica međutim za pobjedu će biti potrebna pomoć u reketu. Smail Imamović je podbacio u prošlom kolu. Ukoliko ne pomogne Hodžiću, kako u napadu tako i udbrani, bit će ovo težak ispit za Vukovije. A vrijeme je da Džemal Hodžić podigne broj koševa po utakmici.

NAŠA PROGNOZA : Vukovije

ORLANDO AKOL II
ŽIVINIČKI DERBI

Orlando lovi još jednu pobjedu i nada se nekom kiksu Jale, Cezama ili Tuzlafarma. Idealan scenario za ovu ekipu je nova pobjeda i poraz Cezama u derbiju protiv Neona. U prošlom kolu savladali su žilave Vukovije a ovaj put imaju nešto lakšu utakmicu protiv Millenniuma. Herić, Hodžić, Zahirović, Mujčinović i Muminović neće dopustiti neugodno iznenađenje, jer bi ih poraz izbacio iz utrke za doigravanje i pehar prvaka. S druge strane im stoji Abadžić, čovjek koji nadjljudskim naporom drži Millenniumu glavu nad vodom. Ali ovaj put ni on neće biti dovoljan da bi se iznenadila druga živinička ekipa. Ukoliko mu se Čirak pridruži onda će i njemu biti lakše. Prošlu utakmicu je odigrao sjajno međutim, igrali su protiv najslabije ekipe u ligi, pravi test će biti ova utakmica. Jer nekad jednostavno ne igrate za pobjedu već za čast.

OBRATITI PAŽNJU NA : Ovo je vjerovatno još jedna monstruozna utakmica za Aldina Abadžića, jednog od najboljih strijelaca lige i skakača koji spada u top deset. Orlando nema nekog izrazito visokog igrača, osim možda Zahirovića, koji bi mogli zaustaviti skočnog Abadžića. Mogla bi ovo biti njegova utakmica za pamćenje. Ali i nvoi poraz Millenniuma.

NAŠA PROGNOZA : Orlando

JALA AKOL II
BORBA ZA DOIGRAVANJE

U trećoj utakmici snage će odmjeriti Jala i Misir. Ekipa iz Miljanovaca nas je u prošlom kolu neugodno iznenadila pošto nisu mogli obezbjediti dovoljan broj igrača za utakmicu protiv Tuzlafarma. Nadamo se da će ovaj put doći bez problema. Iako u ovoj utakmici nemaju šta tražiti. Jala je definitivni favorit i žele se pod hitno vratiti nakon neugodnog poraza protiv Cezama u prošlom kolu. Semir Kurtić, Goran Matuzović i Elvir Zonić su garant pobjede. Misiru ne preostaje ništa sem časnog poraza, no ukoliko se pojave kompletni, svojom žestokom odbranom će zadati glavobolju svakoj odbrani pa tako i Jali. U prošlom kolu najviše je poena ubacio Zonić, čak 13 i najavio svoja bolja izdanja. Kurtić je takođe odigrao dobru utakmicu međutim skakački je pdobacio tako da će u ovoj utakmici podebljati broj skokova na kontu.

OBRATITI PAŽNJU NA : Borbu Kurtića i Hasanovića. Centar Jale je svakako kvalitetniji no Hasanović je najsnažniji centar u ligi koji svima zadaje glavobolje svojom čvrstinom. Odnedavno je poboljšao napadačku igru tako da će, htjeli to priznati ili ne, centri jale morati dobro pripaziti na njega.

NAŠA PROGNOZA : Jala

NEON AKOL II
POSLASTICA!

Sudar dva sportska rivala bi trebao obilježiti ovo kolo. Cezam i Neon se poznaju odavno a u AKOL-u je omjer neriješen. Jednu pobjedu, tokom regularne sezone ima Cezam a drugu je, onu važnije, u doigravanju zabilježio Neon. Ovaj put, Cezam je jači za trenutno najboljeg beka šutera lige, Mahira Mušanovića dok je Neon u odnosu na prošlu sezonu centarski oslabljen. Nema više Softića koji je svoje vještine odnio u Baucentar, no tu je mladi Memišević, opak na skoku i brz na šutu. U prošlom kolu, Cezam je pobijedio Jalu, uhvativši tako vrijednu pobjedu dok je Neon imao nešto lakši posao protiv Baucentra. Ovaj put, težak ispit za obje ekipe. Neon mora opravdati ulogu favorita i nastaviti niz utakmica bez poraza a Cezamu je svaka pobjeda vrijedna zbog utrke za doigravanje sa Orlandom koji vreba njihovu grešku. Bit će ovo utakmica između napadački i šuterski nastrojenog Neona protiv granitne odbrane ekipe iz Tojšića.

OBRATITI PAŽNJU NA : A koga i šta odabrati. Tupković protiv Šahbazovića, Delić i Divković protiv Memiševića i Muhamedbegovića? Ne, utakmicu će obilježiti nadigravanje Omerbegovića i Mušanovića. Obojica su najznačajniji dijelovi mašine tako da će njihov učinak biti najznačajniji. Među prvim su strijelcima lige i zauzeli su prva dva mjesta u našem izboru najboljih bekova lige.

NAŠA PROGNOZA : Neon

AKOL Tuzlafarm ns
LAGAN POS’O ZA TUZLAFARM

Iako Kosta Popov pokazuje blistavu igru, na momente prave kardinalne greške koje ih često koštaju dobrog rezultata. Pa ipak, protiv ovako visoke ekipe definitivno nemaju šanse. Na strani Tuzlafarma je Vejzović, jedan od najboljih bekova lige, Šehrić, koji spada u top tri cedntra lige i playmaker Mešić. S druge strane, Amer Zećo neće moći sam. Tuzlafarm u prošlom kolu nije odigrao utakmicu zbog toga što Misir nije osigurao dovoljan broj igrača za odigravanje utakmice. Kosta Popov je žestoko poražen od Millenniuma i u ovoj utakmici nema šta tražiti. Previše je Tuzlafarm visoka, iskusna i uigrana ekipa koja sebi neće dozvoliti luksuz da izgubi ovu utakmicu.

OBRATITI PAŽNJU NA : Alen vejzović bi mogao doigrati još jednu dobru utakmicu. Takođe, Šehrić bi mogao odigrati važnu ulogu u ovoj utakmici zbog toga što sem Turčinovića, Kosta Popov nema drugog igrača koji bi ga mogao zaustaviti.

NAŠA PROGNOZA : Tuzlafarm
tabela AKOL nakon 5 kola

J.S.
(NKP.BA)

PODIJELI