PODIJELI

Nakon gotovo mjesec dana relativno uzastopnog pada cijena goriva, ove sedmice zabilježen je prvi važniji rast vrijednosti crnog zlata na svjetskom tržištu.

Treći dan uzastopno cijene barela nafte rastu na američkom i evropskom tržištu, a u srijedu ujutro cijene su se kretale od 46 do 47 dolara. U utorak je zabilježen posebno zanimljiv rast od čak dva dolara u samo 24 sata.

Cijene su počele da rastu nakon što je dostignut minimum od oko 43 dolara po barelu, što je sličan scenarij posljednja dva nagla skoka cijena barela nafte.

Naime, početkom septembra i krajem tog mjeseca zabilježen je kraj pada cijena na visini od oko 43 dolara nakon čega su uslijedili kraći periodi rasta vrijednosti.

Gledajući na duže vremensko razdoblje, može se reći da cijene nafte nisu značajno oscilirale još od aprila 2016. godine. Srednja vrijednost evropske nafte kreće se oko 47 dolara, sa najnižim tačkama od 41 i najvišim od 53 dolara po barelu.

Poređenja radi, radikalne oscilacije zabilježene u periodu od januara 2015. do aprila 2016. godine kretale su se između 27 i 70 dolara po barelu.

(NKP.ba)

PODIJELI