PODIJELI

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku pod nazivom: “Papagaj sa dvojnim državljanstvom” piše: “Vođa Srba u BiH ima dva zanimanja. Glavno kao predsjednik Republike Srpske, koja obuhvata otprilike polovinu BiH.

news_2013_Maj_dodik_24_667303395

U razmacima od po dva do tri mjeseca Dodik međutim daje intervjue u kojima objašnjava zašto je BiH kao država suvišna kao i da je Srbi prvom pogodnom prilikom putem referenduma za nezavisnost trebaju napustiti i priključiti se Srbiji. Kada pojašnjava razloge za svoju ‘bosnofobiju’ redovno je u vrhunskoj retoričkoj formi. Bosna je, kako kaže, ‘apsolutno iluzorna priča’ a stranci poslani u Sarajevo da spriječe raspad BiH – ‘šestorazredni diplomati’. Tako je to godinama. Dodik Bosnu naziva ‘nemogućom zemljom’ (mart 2014.), ‘neodrživom zemljom’ (januar 2014), ‘đavoljom državom’ (maj 2013.), ‘državom sa dotrajalim rokom trajanja’ (oktobar 2012.), ‘fikcijom međunarodne zajednice’ (avgust 2012.), čiji je’ raspad neizbježan’ (mart 2011.)”

“Pred parlamentarne izbore u BiH je otišao i korak dalje. Za beogradski ‘Danas’ je izjavio da je dobio državljanstvo Srbije. Zahvalio se premijeru Srbije Vučiću za ubrzanu proceduru oko dobijanja pasoša. Potom je zatražio da se svim bosanskim Srbima dodijeli pasoš Srbije, ‘kako bismo pokazali našu povezanost sa maticom, koju smatramo svojom domovinom’.”

“Ni Angela Merkel, koja ga je primila 2011. u Berlinu, nije mogla uticati na Dodikov kurs. Kancelarkin ured je predložio da se u bosanskohercegovački Ustav uvede “evropska klauzula”. Tako za sve zakone, koji služe približavanju Evropskoj uniji, ne bi važio veto tri naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata). Dodik je to odbio. Članstvo u EU Dodika ne interesuje. On radije hvali politiku Moskve u vezi sa Ukrajinom i kaže kako Rusija ima pravo da štiti svoje nacionalne interese”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(NKP.ba)

PODIJELI