Obilježena 32. godišnjica pogibije “Zlatnog ljiljana” Senada Požegića (FOTO)

Obilježena 32. godišnjica pogibije “Zlatnog ljiljana” Senada Požegića (FOTO)

1107
0
SHARE

Delegacija Općine Kalesija, predstavnici Patriotske lige, članovi Vijeća MZ Kalesija centar, Koordinacija boračkih udruženja, političke stranke i članovi porodice danas su položili cvijeće i odali počast poginulom borcu Armije RBiH Senadu Požegiću koji je za hrabrost i doprinos odbrani Kalesije odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“.

Senad Požegić ubijen je 11.maja 1992.godine prilikom oslobođenja Kalesije, a nedaleko od mjesta gdje je poginuo podignuto je spomen obilježje a ulica koja vodi prema kalesijskom Domu zdravlja nosi njegovo ime.

Nedugo nakon Senadove pogibije, Kalesija je 23.maja oslobođena a agresoru nanesen veliki poraz čime je postala prvi grad u BiH koji je oslobođen.

Dan pogibije Senada Požegića i ove godine je uvršten u obilježavanje u sklopu Dana Općine Kalesija.

Na današnji dan prije 32 godine svoj život za slobodu Kalesije i Bosne i Hercegovine položio je “Zlatni ljiljan” Senad Požegić iz Donjih Rainaca

Senad Požegić, sin Osmana i Fatime, rođen je 27. jula 1968. godine u Donjim Raincima. Imao je još tri sestre i tri brata. U Gornjim Raincima je završio osnovnu školu, a zanat u Sloveniji, gdje je i radio u rudniku “Velenje”.

Sa suprugom Refijom, rođenom Hasanović, bio je u braku od 1988. godine i sa njom je imao sina Emira. Živjeli su u Donjim Raincima.
Senad se u slobodno vrijeme aktivno bavio karateom i u ovoj borilačkoj vještini je postigao maksimum. Osnivač je Karate kluba, “Bosna” u Kalesiji.

U pripreme za odbranu uključio se 8. aprila 1992. godine i bio je jedan od glavnih organizatora otpora u Donjim Raincima.
Početkom oružane agresije na Kalesiju Senad je imenovan za zamjenika komandira Izviđačko-diverzantskog voda pri Opštinskom štabu TO Kalesija. Svoje borce je predvodio u odbrani Kalesije Centra kada su jake neprijateljske snage napale grad svim raspoloživim sredstvima.

U odbrani Kalesije, u uličnim borbama, Senad je pokazao izuzetnu hrabrost, lavovski se boreći se sa četnicima. U bitci za Kalesiju, 11. maja 1992. godine je i poginuo. Smrtno je stradao od metka iz pješadijskog naoružanja.

Posthumno je odlikovan najvišim armijskim priznanjem “Zlatnim ljiljanom”. U znak priznanja i zahvalnosti ovom hrabrom borcu i komandiru, jedna ulica u Kalesiji se zove po Senadu Požegiću.

  • (Iz knjige “Kalesijski šehidi i poginuli borci”)

(NKP.ba)